srna-karan-zbor (1)Na Karanu kod Prijedora danas je povodom 74 godine od formiranja Prvog karanskog narodnooslobodilačkog bataljona održan tradicionalni narodni zbor na kojem su preživjeli borci NOR-a i brojni mještani odali poštu i poklonili se sjenima poginulih boraca ovog bataljona.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić, obraćajući se prisutnim poštovaocima Narodnooslobodilačke borbe, poručio je da su ovakvi događaju istorijski i kao takvi vrijedni pažnje, te se moraju čuvati i njegovati i prenositi na mlađe generacije.

“Ostaćemo vjerni časnom imenu partizana i borbi koju su tada vodili za oslobođenje od fašizma, a ove svetinje kojima smo se danas poklonili podsjećaće uvijek naše potomke i putnike namjernike na hrabre i odvažne borce slavne borbe naroda Potkozarja, Balja i Karana, kojima je dodijeljen orden narodnog heroja za izvanredan doprinos u borbi nad fašističkim okupatorima i njihovim slugama”, rekao je Rodić.

srna-karan-zbor (2)On je dodao da je Kozara dala 21.000 boraca, a u ratu su poginulo 5.932 borca čija su imena stoje zapisana na vječnom strazi u Memorijalnom zidu spomenika na Kozari.

“U ratu je poginulo je oko 35.000 stanovnika, žrtava fašističkog terora, što znači svaki peti stanovnik, što su događaji koji su opustjeli ovaj kraj”, rekao je Rodić.

On je dodao da su te strahote inspiracija za mnoge rodoljubive stihove, ali su opomena da se takvo nešto više nikada ne ponovi na ovim prostorima. “Svi skupa pošaljimo svijetu poruke mira koje se sa ovakvih mjesta daleko čuju i dugo pamte”, poručio je Rodić.

Delegacije grada Prijedora, SUBNOR-a, ali i susjednih opština Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice položili su vijence na spomenik palim borcima karanskog bataljona i ispred spomen-bisti narodnih heroja ovog kraja Žarka Zgonjanina i Ratka Marušića.

Kozara je dala 45 narodnih heroja, od kojih 15 karanski bataljon čiji su borci ratovali protiv fašizma na teritoriji svih bivših jugoslovenskih republika, osim u Makedoniji.

SRNA

srna-karan-zbor (3) srna-karan-zbor (4)