srna-muzej kozare-izlozba prosvjetna drustva (1)U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena dokumentarno-istorijska izložba pod nazivom “Kulturno-prosvjetna društva u Prijedoru krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka”.

Autor izložbe viši kustos muzeja Vedrana Adamović istakla je da je riječ o dokumentarnoj građi koja je korištena iz arhivskih fondova istorijske zbirke Muzeja Kozare, a manji dio je iz Arhiva BiH.

“Građa se odnosi na period formiranja kulturno-prosvjetnih društava, a to su prije svega `Prosvjeta`, `Gajret` i `Napredak`, nastali početkom 20. vijeka, ali i o našim lokalnim društvima kao što je `Vila`, a zajedno su dali najveći pečat kulturnom napretku grada, od kojih neka i do danas traju”, navela je Adamovićeva.

srna-muzej kozare-izlozba prosvjetna drustva (2)Prema njenim riječima, društva ne bi egzistirala da nisu postojali briljantni ljudi, mahom trgovci, zanatlije, učitelji i sveštenici koji su doprinijeli kulturnom razvoju grada u tom vremenu ne samo angažmanom, već i novcem, pa i davanjem kuća kao zadužbina, a sredstva od toga kasnije su korištena za stipendiranje učenika i manje bogatih studenata.

“Radilo se o želji naprednih snaga društva da uhvati korak od jednog esnafskog društva sa građanskim modernim društvima, što je omogućilo da se ta društva razviju u punom sjaju. Tu je, prije svega, `Vila` osnovana 1885. godine , potom Kolo srpskih sestara i Srpska čitaonica od 1897, do društva `Srpski soko` od 1907. godine, pa sve do 1937. godine kada je u Prijedoru bilo registrovano 68 različitih društava”, navela je Adamovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je, otvarajući izložbu, istakao da ona sadržajima govori o nastojanju grada da uhvati korak sa razvijenijim svijetom toga vremena.

“Vizuelno je izložba zanimljiva jer sadrži mnoštvo fotografija koje posjetioci do sada nisu imali priliku da vide”, rekao je Radonjić.

Izložba, koju čini 20 panoa velikog formata, biće u Muzeju Kozare otvorena do 22. avgusta.

SRNA

srna-muzej kozare-izlozba prosvjetna drustva (3) srna-muzej kozare-izlozba prosvjetna drustva (4) srna-muzej kozare-izlozba prosvjetna drustva (5)