ndp-cavic-prijedor-tribinaPredsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je večeras u Prijedoru da niko iz Republike Srpske nema potrebe da se svađa s bilo kim iz Sarajeva, a da priča o referedumu o osamostaljenju Republike Srpske služi samo za izborne potrebe.

“Priča o referendumu koju njeguje Milorad Dodik služi samo za izborne potrebe i može nam navući veliki jad za vrat, sigurno nam navlači omču na vrat. Imamo tri ključa za zaštitu vitalnih nacionalnih i entitetskih interesa i na tome se treba zaustaviti”, rekao je Čavić na javnoj tribini NDP-a “Republika Srpska nakon 2014. u svjetlu sadašnjeg stanja”.

On je odbacio optužbe da NDP i stranke okupljene u Savezu za promjene vode probosansku politiku.

“Činjenica je da Republika Srpska ima najniži BDP po glavi stanovnika u Evropi, 3.400 evra, za 300 evra niži nego u Federaciji. Penzije u Republici Srpskoj za 100 KM su niže nego u Federaciji”, naveo je Čavić.

On je kazao da su Republici Srpskoj neophodne dramatične promjene u upravljanju javnim sredstvima, restrukturisanje policije, te ukidanje, mijenjanje i donošenje niza zakona.

“Javni dug za devet godina narastao je na pet milijardi maraka. Anuitete je potrebno i moguće smanjiti sa 560 miliona maraka na maksimalno 300 miliona maraka, jer mi sada deset mjeseci u godini živimo od vlastitih prihoda, a dva mjeseca od kredita, i to veoma skupih kredita”, dodao je Čavić.

Predsjednik radne grupe za izradu platforme NDP-a Momčilo Novaković rekao je da Republika Srpska ima najniže penzije u Evropi, da je sa 56 stanovnika po kilometru kvadratnom najnenaseljenija zemlja u Evropi, da ima veći broj penzionera nego radnika i da ima više od 30 odsto nepismenog stanovništva.

“Ne može biti cilj smanjiti broj penzionera nego cilj mora biti povećati broj zaposlenih, a ne može se tolerisati ni polupismen kadar sa fakultetskim diplomama”, rekao je Novaković i dodao da više od jedne trećine članstva NDP-a čini omladina.

Na javnoj tribini NDP-a u prijedorskom kinu “Kozara” govorili su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radomir Pašić, predsjednik omladine NDP-a Đorđe Praštalo i predsjednik gradskog odbora NDP Prijedor Dragan Dragojević.

Javnu tribinu o istoj temi NDP je najavio za nedjelju u Banjaluci, a do kraja mjeseca u Doboju, nakon čega će se pristupiti izradi platforme s kojom će ova stranka ići u kampanju za opšte izbore koji će se u oktobru održati u BiH.

SRNA