zlatna vila 2014-prvo vece 1Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je večeras da je Međunarodni festival horova „Zlatna vila“ izrastao u respektabilnu manifestaciju od značaja i za grad Prijedor i za Republiku Srpsku.

“Na ovaj festival već 14 godina rado dolaze i umjetnici i horovi, iz godine u godinu ova manifestacija ima sve više učesnika iz regiona i grad je veoma ponosan na to. Treba da radimo svi da ona postane nešto što se nikada neće ugasiti”, rekla je Rešić novinarima u Prijedoru gdje je prisustvovala otvaranju “Zlatne vile”.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorio je večeras 14. Međunarodni festival horova “Zlatna vila” na kojem u dvije večeri nastupa deset horova iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rusije.

zlatna vila 2014-prvo vece 2“Ovaj festival je jedna od prestižnih manifestacija u okviru obilježavanja Dana grada, 16. maja. Ako jedna manifestacija traje 14 godina i ako u jednom gradu horsko pjevanje se njeguje gotovo 130 godina, onda je logično da građani toga grada imaju osjećaj za lijepo”, rekao je Pavić otvarajući “Zlatnu vilu”.

On je dodao da ovaj festival okuplja horske pjevače svih uzrasta iz bivše Jugoslavije i šire i da je horsko natpjevavanje nešto najljepše što se u jednom gradu može dešavati za rođendan.

“Zato održavamo ovu smotru horskog pjevanja i ništa nas neće održati kao dobra pjesma”, poručio je Pavić i gostima poželio da se ugodno osjećaju u gradu na Sani i da ponesu lijepe uspomene.

zlatna vila 2014-prvo vece 3Prve festivalske večeri nastupaju hor “Vila” iz Prijedora, ženski hor “Rustiko” iz Skoplja, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke, hor SKC Univerziteta iz Niša i Omladinski hor “Art sonus” iz Petrograda.

Druge festivalske večeri publici će se predstaviti Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje, hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, mješoviti pjevački zbor “Obala” iz Kopra, AKUD “Ivo Lola Ribar” iz Beograda i “Kapela Odak” iz Zagreba.

U dvadesetminutnom nastupu horovi izvode po pet kompozicija – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

zlatna vila 2014-prvo vece 4Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa “Zlatna vila” i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja – najbolja izvedba savremenog, domaćeg i duhovnog djela, najbolja izvedba djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Nastupe horova ocjenjuje stručni žiri u sastavu predsjednik Andrej Bursać iz Novog Sada i članovi Larisa Jaruckaja iz Petrograda i Ambrož Čopi iz Kopra.

U pratećem programu festivala profesor dirigovanja zagrebačke muzičke akademije Jasenka Ostojić održaće sutra seminar za nastavnike muzičke kulture o temi “Dječiji hor – audicija, proba, koncert”.

Pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor sa 50.000 KM, a sponzor je NLB Razvojna banka.

SRNA
zlatna vila 2014-prvo vece 5 zlatna vila 2014-prvo vece 6 zlatna vila 2014-prvo vece 7