U Prijedoru je danas, povodom obilježavanja 32 godine od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca, prve žrtve u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, služen pomen i položeni vijenci.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica naglasila je da je ovo ubistvo bez kazne za počinioce poruka da za Srbe nema pravde.

“Tolike godine su prošle, a mi ne znamo ko ga je ubio, niti je ko kad odgovarao za to. Posebno me boli to što je mnogo Srba odgovaralo za nekakve zločine, ali za Srbe nikad niko nije odgovarao”, rekla je Karlica novinarima u Prijedoru.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić ukazao je da se sve vrijeme međunarodna zajednica bavi posljedicama, a uzrocima nikad.

Knjeginjić je naveo da je upravo ovo ubistvo uzrok za početak rata u gradu u Prijedoru.

On je naveo da je poslije ovog ubistva 22. maja sa punkt na Hambarinama pucano na vojnike JNA koji su se vraćali na odmor.

“Sve je kulminiralo 30. maja kada je izvršen napad na grad Prijedora, suludi napad u kome su mnoge žrtve bile. Vi znate da je to sve izazvalo poslije razne posljedice u gradu u Prijedoru koje možda i nisu bile primjerene i nisu trebale”, rekao je Knjeginjić.

Pomenu je prisustvovala Marija Đapa, majka ubijenog policajca Radenka Đape, koja je kroz suze rekla da joj svaki dan teži i gori.

Na današnji dan prije 32 godine u Prijedoru je SDS mirnim putem preuzeo vlast od SDA.

SRNA