Gradska apoteka Prijedor ostvarila je lani 4.678.330 KM prihoda, 4.675.840 rashoda i 2.490 KM bruto dobiti, uprkos velikoj konkurenciji budući da u gradu Prijedoru ima 37 privatnih apoteka, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove javne zdravstvene ustanove Željko Šormaz.

On je naveo da su i prihodi i rashodi lani rasli za oko 15 odsto, podsjećajući da u Prijedoru ima 37 privatnih apoteka i jedna javna koja u svom sastavu ima sedam apoteka otvorenog tipa i jednu apotekarsku stanicu.

“Javne apoteke su dio javnog zdravstvenog sistema o kojem se u javnosti skoro da i ne govori, a pogotovo u poređenju s domovima zdravlja i bolnicama, iako su važan segment zdravstvene zaštite. Kad bismo se rukovodili samo ekonomskim pokazateljima, zatvorili bismo mnoge objekte, ali pošto imamo obavezu društvene odgovornosti tako imamo apoteku u, na primjer, LJubiji da bismo uslugu učinili dostupnom i građanima takvih mjesnih zajednice”, rekao je Šormaz.

On je istakao da su sa postojeća 33 zaposlena radnika opslužene i dvije novootvorene organizacione jedinice – apoteke u Kozarcu, na području Prijedora, i u Potkozarju, na području Banjaluke.

“Sve obaveze izmirujemo na vrijeme. Plate su u skladu sa zakonom, ali, nažalost, po najnižim koeficijentima, a voljeli bismo da imamo prostora za malo više, jer radnici su tu i vikendom i u smjenama i za praznike”, dodao je Šormaz.

Prema njegovima riječima, iz godine u godinu smanjuje se broj prodatih kutija lijekova i drugih medicinskih sredstava.

“To je usljed smanjenja broja stanovnika, što prirodnog, što odlazaka u inostranstvo. Zasad to uspijevamo amortizovati povećanjem cijena pojedinih preparata, ali za nekoliko godina taj će problem biti veči i izraženiji“, pojasnio je Šormaz.

U budžetu grada za prošlu godinu grant za Gradsku apoteku iznosio je 30.000 KM, a za ovu godinu nema predviđenog novca.

SRNA
foto – ilustracija