Prijedorsko Planinarsko društvo „Klekovača“ po 42. put organizovalo je manifestaciju pod nazivom „Pozdrav proljeću“.

Oko 800 planinara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Federacije BiH i Republike Srpske marširalo je stazom dugom 13 kilometara od Rajkovića preko Kozaračkog kamena, Bešića poljane i Glavuše do Mrakovice. Kiša i snijeg koji je padao na Mrakovici uklizali su stazu i otežali kretanje, ali planinari, pa i oni najmlađi, nisu dali da im to poremeti zacrtane ciljeve.

Devetogodišnji Krsto Jandrić iz Prijedora kaže da je u početku bilo hladno, ali da je na kraju sve dobro završilo.

“Bilo je tu i padova, ali nije ništa bilo pretjerano teško. Kad su bili teški i strmi dijelovi, imao sam ili štapove ili su nam dali uže pa smo se penjali”, kaže ovaj mladi planinar.

Da pozdravi proljeće i druguje sa ostalim planinarima, iz Piskavice je stigla Danica Zvonar, koja je istakla da je manifestacija dobro organizovana.

„Upoznali smo mnoge prijatelje iz drugih mjesta, što je veoma važno. Širimo prijateljstvo, planinarstvo, drugarstvo, zdrav život. Čuvamo prirodu, upozoravamo ljude da to rade i dalje, što je najvažnije za današnje vrijeme jer teško je naći ovako lijepa i čista mjesta kao što je Kozara i kao što su njene šume“, rekla je Zvonareva.

Na Kozaru i na manifestaciju „Pozdrav proljeću“ godinama dolaze i planinari iz Slovenije i Hrvatske.

Kiša i snijeg malo su poremetili planove marširanja, ali na goste iz ove dvije države Mrakovica i druženje sa drugim planinarima i ove godine ostavili su pozitivne utiske.

Sedamdesetčetvorogodišnji Luka Mlinar planinari četiri decenije, a sa kolegama iz slovenačkog Planinarskog društva „Mislinja“ došao je da se na Mrakovici druži sa prijateljima.

Kaže da je to njegov životni put i da se sa kolegama iz Planinarskog društva „Klekovača“ druži više od petnaest godina.

Treći put na Kozari i na „Pozdravu proljeću“ bila je Ana Marija Marković iz Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ iz Požege.

“Iskreno rečeno, Kozara je jako slična našem Papuku. Vrlo smo slični po visinama i po ovom svemu, ali evo možda, ako ovi moji neće čitati, čak mi je Kozara malo zanimljivija, malo atraktivnija od Papuka. Prelijepo nam je ovdje”, uz osmijeh je naglasila Markovićeva.

Planinarskom stazom od Rajkovića do Mrakovice marširali su i učenici Srednje škole unutrašnjih poslova iz Banjaluke, koji će, kako su rekli, sa Kozare ponijeti puno lijepih utisaka. “Prvi put sam na Kozari i prvi put ovoliku distancu da pješačim. Predivno je iskustvo i nadam se da ću i sledeće godine ako bog da ovdje pješačiti i veoma je lijepa ova tura. Vidio sam da ovdje ima jako dobrih i humanih ljudi koji će pomoći ukoliko se desi neka nevolja”, Ističe osamnaestogodišnji Milovan Grmuša. I njegov kolega Marko Vranješ kaže da je atmosfera na manifestaciji bila za pamćenje, dodajući da jedva čeka sledeći dolazak.

U svoj kalendar aktivnosti, Planinarsko društvo “Majevica” iz Bijeljine uvrstilo je i “Pozdrav proljeću” na Mrakovici.

Sa 40 bijeljinskih planinara, na Kozaru su došla i četiri predstavnika turističke organizacije ovog grada.

„Mi smo se organizovali i na poziv prijatelja iz Planinarskog društva „Klekovača“ došli da podržimo ovu manifestaciju i da budemo na „Pozdravu proljeću“. Nepovoljno vrijeme nije pokvarilo naše raspoloženje jer smo proveli ugodno vrijeme sa našim prijateljima planinarima na Kozari“, rekao je Oliver Ostojić, vodič u Planinarsko ekološkom društvu „Majevica“.

U Planinarskom savezu Republike Srpske ističu da je „Pozdrav proljeću“ jedna od najvažnijih manifestacija u kalendaru ove organizacije.

“Mi generalno imamo kalendar godišnjih akcija Saveza i svako društvo dostavlja akcije od značaja koje prolaze određenu provjeru i verifikaciju i unose se u kalendar. Jedna od najznačajnijih je ova akcija, koju svakako podržavamo i uvijek ćemo podržavati i većina planinarskih društava Republike Srpske učestvuje u akciji”, istakao je Neno Dobrijević, predsjednik Saveza.

Planinarsko društvo “Klekovača” uspješno je organizovalo i ovogodišnju manifestaciju “Pozdrav proljeću”.

Iako su vremenske prilike bile nepovoljne u prvom dijelu dana, domaćini su zadovoljni odzivom gostiju i ukupnim ambijentom.

“Ovo je 42. put kako organizujemo ovu manifestaciju. Zadovoljni smo odzivom društava iz Republike Srpske, dijela Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Svi oni koji redovno dolaze, došli su i ovaj put, neki u manjem broju, ali uglavnom su se svi odazvali koji su dolazili i prethodnih godina na ovu manifestaciju. Sa te strane možemo biti zadovoljni”, rekao je Dragan Romčević, predsjednik Društva.

Vremenske prilike bile su povoljnije u drugom dijelu dana što je planinarima omogućilo da se nesmetano druže uz vojnički pasulj.

“Pozdrav proljeću” trebalo je da obogati i muzičko zabavni program, ali je on otkazan zbog Dana žalosti u Republici Srpskoj.

kozarski.com