Prijedorski Centar za socijalni rad u februaru je zaprimio 14 prijava, rečeno je na redovnom mjesečnom sastanku multisektorskog tima za borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja u Prijedoru.

Koordinator tima ispred Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Sonja Predojević rekla je nakon sastanka da se sve prijave Centru podudaraju sa postupanjima policije.

„Osam je izvještaja o krivičnom djelu, pet o preduzetim mjerama i radnjama, a za jedan slučaj još se prikuplja dokumentacija“, rekla je Predojevićeva novinarima nakon sastanka.

Nemanja Predojević iz Policijske uprave /PU/ Prijedor rekao je da je u Prijedoru u februaru evidentirano ukupno 16 krivičnih djela nasilja u porodici ili za pet više nego u februaru prošle godine.

Redovnom mjesečnom sastanku domaćin je bila Osnovna škola „Dositej Obradović“, a idućeg mjeseca domaćin će biti Centar za socijalni rad.

Na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije PU Prijedor, održanoj 14. marta, načelnik sektora krim-policije Goran Karan rekao je da je od 75 krivičnih djela evidentiranih u februaru na području ove uprave, 21 nasilje u porodici ili za deset više nego u februaru prošle godine.

„To nasilje u porocici nekad je bilo prekšaj, a u izuzetnim slučajevima krivično djelo. Sad je sve krivično dijelo i to je nešto što diže statistiku krivičnih djela. Zbog zakonskih mogućnosti da članovi porodice odustanu od svjedočenja, često se završe naredbom o nesprovođenju istrage. Tako širom republike imamo krivična djela koja prođu kroz krivični upisnik, iako u startu završe – danas prijavi, sutra odustane. I formira se izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, a tužilaštvo na kraju nema izbora već da donese naredbu o nesprovođenju istrage“, naveo je Karan.

On je ocijenio da porast broja prijava znači i veće povjerenje u institucije.

„U prošlosti se nije toliko prijavljivalo, možda je bilo sramota. Sad se prijavljuje. Naravno, postoji Centar za socijalni rad koji to radi dobro i u sradnji sa nama. Koordinacija postoji i pruža se maksimalna zaštita. To dobro funkcioniše, samo što, s druge strane, nama statistički diže broj
krivičnih dijela“, dodao je Karan.

Tekst i foto ilustracija– www.prijedordanas.com