Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu suspendovanom sudiji Okružnog suda u Prijedoru Dreni Marin (68) i osudio je na šest mjeseci zatvora jer je svoju sestru Sandu Zubanović nezakonito postavljala za branioca po službenoj dužnosti i omogućila joj zaradu od 7.285 maraka.

Marinova je ranijom presudom banjalučkog Okružnog suda bila osuđena na deset mjeseci zatvora.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kazala nam je da je vijeće uvažilo žalbu odbrane te je optuženoj smanjilo ranije izrečenu kaznu.

Prvostepenom presudom Marin je izrečena dvogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova sudije. Optužena Marin je krivična djela počinila kao sudija Osnovnog suda Prijedor, a optužnicu je dočekala na poziciji sudije Okružnog suda tog grada.

Osuđena je za više krivičnih djela povrede zakona od strane sudije.

Kako se navodi u presudi ona je sestru, advokata Zubanović u 16 slučajeva od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine postavila za branioca po službenoj dužnosti u postupku protiv maloljetnika.

U optužnici stoji da je Marin, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, Zubanovićevoj donosila nezakonita rješenja kojima ju je postavljala za branioca po službenoj dužnosti.

Na osnovu toga, Zubanovićevoj su isplaćivane nagrade na ime troškova odbrane, čime je pribavila imovinsku korist od 7.285 maraka.

Glas Srpske