Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija po pretežno suvim i mjestimično mokrim kolovozima.

Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone na brojnim dionicama a u kotlinama i u višim predjelima na jutarnju maglu koja smanjuje vidljivost.

Magla je ovog utorka, 2. januara 2024. godine prisutna i na području Prijedora.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na regionalnom putu R-I 1105, Mrakovica-Gornji Podgradci, dionica Vodice-Gornji Podgradci, zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen.

Auto moto savez Republike Srpske sa 48 auto-moto društava, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i jedinicama lokalne samouprave, od 13. decembra 2023. do 31. januara 2024. godine sprovodi preventivnu kampanju „Lako je alkohol odbiti“.

Cilj ove tradicionalne kampanje je povećanje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, odnosno smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

U toku trajanja kampanje „Lako je alkohol odbiti“ vozači će biti obaviješteni o uticaju alkohola na psihofizičke sposobnosti koje su bitne za bezbjedno učešće u saobraćaju, najčešćim greškama koje prave alkoholisani vozači, te posljedicama rizičnih ponašanja u saobraćaju.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače da je od 1. novembra 2023. stupio na snagu Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila sljedeće godine posjedovati zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000.

Zbog velikog broja poziva na broj 1285, informacije o stanju na putevima i pomoć na putu u Republici Srpskoj možete dobiti i na broj 066/823-000 ili putem internet stranice.

Na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH dok na ostalim GP nema dužih zadržavanja.

AMS RS
Foto – ilustracija