Otvaranje četvrte izložbe radova korisnika Dnevnog centra Neven “Svijet u boji”

10.10.2023. u 19h prostorije udruženja “Neven” na Pećanima

U prostorijama Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” Prijedor na Pećanima, u utorak 10.10.2023. godine sa početkom u 19:00h zakazano je otvaranje četvrte izložbe radova korisnika Dnevnog centra “Neven” pod nazivom “Svijet u boji”. Na izložbi će biti prikazani izabrani radovi nastali u istoimenom projektu: crteži, slike i skulpture.

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” Prijedor u periodu od 14.04.2023. do 14.10.2023. godine realizuje projekat “Svijet u boji” koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini uz podršku grada Prijedora u okviru grant sheme projekta “LINK za saradnju/suradnju” koji implementira Agencija lokalne demokratije Mostar u saradnji s projektnim partnerima ALD Zavidovići, Local Democracy Agency (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine – CRH Trebinje, te ALDA – European Association for Local Democracy i
ALDA Skopje.

Umjetnost ne poznaje loše i dobro, omogućava saopštavanje samog sebe drugima na specifičan način i povećava radost koja se osjeća zbog estetike i uspjeha.

Bavljenjem umjetnošću oslobađaju se emocije, imaginacija i intelekt. to je prilika za bolje zdravlje i srećnije osjećanje, jer je kroz rad, iskustvo i slobodno uživanje čovjek aktivan i osjeća se slobodnim, širokim, opuštenim, kompetentnim, olakšanim i osvježenim.

Tokom šest mjeseci trajanja projekta realizovane su 22 likovne radionice korištenjem različitih pojedinačnih i kombinovanih slikarskih tehnika sa različitim materijalima na raznolikim podlogama, u grupnom radu na velikim formatima i individualnom radu na manjim formatima.

Po prvi put učesnici su imali priliku da se bave modelovanjem gline. Takođe, dvije radionice su po prvi put realizovane na otvorenom, na Malom gradskom trgu i u nacinalnom parku “Kozara” na Mrakovici.

Kao krajnji rezultat projekta biće organizovana izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi nastali na radionicama, čime je omogućena integracija u kulturne tokove, a kulturni sadržaji su kreirani i posmatrani kao dio inkluzije i socijalne uključenosti u zajednicu.

Putem izložbe i promocije projekta, stanovnici grada Prijedora imaju priliku da posjete izložbu radova nastalih u projektu i steknu uvid u mogućnosti ove populacije i na taj način shvate potrebu njenog uključivanja u zajednicu, kao i da uvide opravdanost finansiranja usluga socijalne zaštite poput dnevnog zbrinjavanja, što se posebno odnosi na donosioce odluka u lokalnoj zajednici.

Ovaj primjer treba da ukaže na potrebu za proširivanjem kapaciteta usluga koje se već pružaju, ali i da se skrene pažnja na potrebu uvođenja novih socijalnih usluga u zajednici, kako bi se proširio obuhvat korisnika na sve zainteresovane roditelje sa djecom sa smetnjama u razvoju koji trenutno nisu obuhvaćeni uslugama.