Prije skoro tri godine, uoči lokalih izbora 2020. godine mještani Omarske od SNSD-a i Milorada Dodika dobili su, sada već čuveno, obećanje o formiranju opštine Omarska. Veliki broj mještana Omarske i okolnih sela, u nadi da će im to donijeti bolje životne uslove svoj glas na tim lokalnim izborima dala je upravo SNSD-u. Da je to sve bila obična prevara i jeftina predizborna priča svjedočimo danas, kaže Maja Dragojević-Stojić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona napominje da tri godine nakon tih izbora, ta inicijativa tapka u mjestu

„Da stvar bude još gora, iz dana u dan svjedočimo i tome koliko republička i lokalna vlast predvođena SNSD-om unazađuje ovaj kraj. Dobro je poznata priča o borbi mještana sela Bistrica, koji mjesecima pokušavaju da spriječe otvaranje rudnika lignita u njihovom selu. Bez ikakvih dozvola radovi na otvaranju ovog rudnika počeli su još u martu.

Umjesto da republička i lokalna vlast ovo spriječe i sačuvaju život ovog sela, u nadležnim institucijama se pripremala dokumentacija. Uprkos grčevitoj borbi ovih ljudi Ministarstvo je objavilo javni poziv za podjelu koncesije, a Vode Srpske dale su dozvolu da riječicu Crljenaču zatvore u cijev“, kaže Dragojević-Stojić, koja je i predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor.

Ona navodi da se u susret novoj školskoj godini desio novi veliki problem za mještane Jelićke, Gradine i Niševića.

„Кako možemo čuti za sada neće biti direktne autobuske linije iz ovih sela, što znači da će se osnovci i srednjoškolci za prevoz u školu morati snalaziti! Putem društvenih mreža mogli smo vidjeti brojne apele mještana da se ovaj problem što hitnije riješi, jer nova školska godina je pred vratima“, napominje Dragojević-Stojić.

Кoliko se zaista misli o napretku Omarske, dodaje ona, dovoljno govori i nezavršena sportska dvorana za koju je kamen temeljac postavljen je u predizbornoj kampanji 2018. godine, sa obećanjem da će u roku godinu dana biti završena.

„Pet godina poslije, kraj radova se ne nazire. Šta je sa radovima i gdje je nestao novac koji je za izgradnju ove dvorane donirala Vlada Srbije“, upitala je Dragojević-Stojić.

Ona navodi da su brojni infrastrukturni problemi ovog kraja i da je mnogo problema vezanih za vodosnabdijevanje i kanalizaciju.

„Sve ono za šta je SNSD tada optuživao svoje bivše partnere iz DNS-a za odnos prema Omarskoj nastavio je na još gori način. Umjesto obećane opštine i napretka, SNSD je sistemski unazadio Omarsku i okolna sela“, istakla je Dragojević-Stojić.

rtvbn.com