Mještani prijedorskog sela Bistrica ustali su o odbranu sela i protive se otvaranju rudnika u tom selu. dana na tu temu raspravlja i prijedorska skupština. Idealn povod za megafone ovdašnje vlasti da po oprobanom receptu targetiraju ljude koji brane svoje selo. ATV, RTRS i pojedini portali “objašnjavaju” kako je rudnik uglja od velikog intersa za Bistricu, Prijedor i Republiku Srpsku.
Dok objektivni mediji danima upozoravaju kako mještani Bistrice tijelima brane svoje selo i kako je vrlo upitno da li preduzeće koje je sa mašinerijom ušlo u to selo ima sve potrebne dozvole ATV i RTRS su po oprobanom receptu odlučili da pruže medijsku pomoć investitorima.

ATV u prilogu novinarke Biljane Stokić objašnjava kako je otvaranje rudnika u interesu Bistrice jer će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i razvoju sela. ATV sve potkrepljuje izjavom Milorada Mamića koji je potpisan kao predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bistrica ali i saopštenjem preduzeća Drvo-Export iz Teslića. U prilogu se navodi kako su mještani koji se bune pobunu organizovali jer nisu dobili garancije da će novac dobiti na svoje lične račune. U saopštenju iz Teslića navodi se da je put koji koriste kamioni Drvo-Exporta u državnom vlasništvu. Predsjednik MZ Bistrica Milorad Mamić navodi u izjavi za ATV da je u sve umješana jedna nevladina organizacija iz Federacije. U prilogu nema stava niti izjava mještana koji se protive otvaranju rudnika u blizini svojih kuća.

Novinarka Biljana Stokić, u kratkom telefonskom razgovoru za Gerila info, kaže da je uzela izjave svih strana a da je predstavnik mještana predsjednik Savjeta Mjesne zajednice.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Milorad Mamić u razgovoru za Gerila info kaže da on ne zna o kojoj nevladinoj organizaciji iz Federacije je riječ već da je on čuo da je u sve umješana jedna takva organizacija. Potvrđuje da on misli da je rudnik dobar za selo. Na pitanje da li je on prodao zemlju za potrebe rudnika odgovara odrično i kaže da je samo ustupio put preko svoje zemlje.

Na pitanje da li zna za proces dekarbonizacije u cijeloj Evropi i za pobune građana BiH zbog uslova života pored rudnika, naročito uglja, kaže da zna za dekarbonizaciju ali i da se od nje odustalo.

Potvrđuje, međutim, da mu je mandat na čelu Savjeta Mjesne zajednice Bistrica istekao prije dvije godine i da Bistrica faktički nema izabran Savjet mjesne zajednice.

“Ja tu nisam kriv što nema izbora. Ja bih najviše volio da se to završi i da se riješim toga“, rekao je Mamić.

Gotovo identičan tekst sa targetiranjem mještana Bistrice objavljen je na portalu RTRS-a. Ni tu nema izjava mještana koji se protive kopanju uglja. Sličan tekst objavljen je na portalima čiji vlasnici deceniju uspješno sarađuju sa različitim budžetima u Republici Srpskoj.

Iz preduzeća Drvo-Export nisu odgovorili na naša pitanja u vezi tvrdnji da nemaju sve potrebne dozvole za posao u Bistrici. Inače, vlasnik te kompanije je Srđan Klječanin odbornik SNSD u Tesliću a kao zastupnik se na Akta.ba pojavljuje Mladen Markočević. Inače, protiv obojice je 2021. godine policija podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Doboju zbog sumnji da su načinili štetu Šumama Republike Srpske, odnosno Šumskom gazdinstvu Borja Teslić. Zanimljivo, tada je priču o kriminalu u ŠG Borja objavila upravo RTRS a to se tumačilo kao dio sukoba između tadašnjeg ministra Dragana Lukača sa Miloradom Dodikom.

Prijedorsko Okružno javno tužilaštvo potvrdilo je za Gerila info da je zaprimilo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nelegalnog raskopavanja u selu Bistrica. Prijavu je OJT Prijedor proslijedilo Republičko javno tužilaštvo.

Iz prijedorske policije još nisu odgovorili na pitanja u vezi dešavanja u Bistrici ali su odgovore u kratkom telefonskom razgovoru obećali dostaviti uskoro.

gerila.info