srednjoskolci-predavanje poreska uprava (1)U Prijedoru je danas održano predavanje za srednjoškolce s ciljem upoznavanja o poreskom sistemu Republike Srpske i značaju poreza za funkcionisanje društva u cjelini.

Predavanje za prijedorske srednjoškolce o poreskom sistemu Republike Srpske i značaju poreza održano je u prijedorskom Područnom centru Poreske uprave Srpske.

“Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je edukativne aktivnosti kojima se šalje pozitivna poruka o važnosti plaćanja poreza, kako za pojedince, tako i za društvo u cjelini, te o koristima koje iz toga proizilaze”, rekao je portparol Poreske uprave Ivan Vučković.

On je dodao da će srednjoškolci, kao budući poreski obveznici, biti upoznati o načinu rada Poreske uprave, poreskim propisima, poreskom sistemu Republike Srpske, odnosno postojećim porezima, postupcima, uslovima plaćanja poreskih obaveza, te pravima i obavezama poreskih obveznika.

srednjoskolci-predavanje poreska uprava (2)“Ova edukativna aktivnost trajaće do kraja aprila, a pojedinačno predavanja onoliko koliko bude potrebno. Radi se, praktično, o interaktivnim radionicama kako bi se učenicima mogli dati odgovori, s obzirom da prvi put imaju priliku da postave pitanja ljudima iz neposredne prakse”, pojasnio je Vučković.

Marko Janjetović i Dejana Kalinić, maturanti prijedorske Ekonomske škole, kažu da su se tokom redovne nastave susreli samo sa nekim terminima i određenim vrstama poreza, te da su zadovoljni što im je pružena prilika da se bolje upoznaju sa ovom problematikom.

U prvoj fazi predavanja su organizovana za učenike ekonomskih škola u Doboju, Prijedoru, Istočnoj Ilidži, Trebinju i Bijeljini, slične aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu u ostalim srednjim školama, a postoji mogućnost i na visokoškolskim ustanovama.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com