U Prijedoru je završen uviđaj na mjestu stravične nesreće u kojoj su juče poginuli dugogodišnji pilot Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea.

Uzrok pada aviona “Citabria” zasada nije poznat i biće utvrđen daljom istragom.

Uviđaju su prisustvovali članovi istražne komisije, koju je formiralo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Obavili su razgovore sa očevicima, kao i članovima Aero kluba Prijedor, koji je vlasnik palog aviona.

Dan žalosti u Prijedoru na dan sahrane Ljubiše i Andree Aramande: Saradnici i danas u šoku – VIDEO

U čast planinara organizovao prelet aviona

Avion je pao samo minut nakon polijetanja sa aerodroma Urije, a više očevidaca tvrdi da su prethodno čuli čudan zvuk motora. Navode i da je pilot pokušao da ispravi avion, ali da u tome nije uspio. Uljedio je kobni pad “na nos” u kojem su Ljubiša i Anrdea na mjestu ostali mrtvi.

Kako saznaje UNA Ljubiša Aramanda je samo sat vremena prije pogibije bio na sahrani najstarijeg planinara iz Prijedora Vladimira Grublješića (94). U njegovu čast Aero klub Prijedor, odnosno Aramanda, organizovali su da u vrijeme sahrane groblje prelete dva manja aviona. Ljubiša je govorio da je to najmanje što je mogao da učini za čovjeka koji je zadužio sve ljubitelje planinarenja. Preleti su prošli bez problema, a u tim preletima je bio upravo avion, koji se sat vremena kasnije srušio.

Nedugo nakon toga Ljubiša je u društvu kćerki došao na aerodrom Urije. Sa starijom Andreom sjeo je u avion da bi se provozali. Već minut nakon poletanja došlo je do tragedije, koja je potresla ne samo Prijedor, već cijelu Republiku Srpsku.

Prošle godine preživio pad jedrilice

Inače, Ljubiša Aramanda je u junu prošle godine preživio pad sportske jedrilice. Tokom informativnog leta u jedrilici, koju je prije pada vukao avion, su tada bili on i kandidat za obuku E.K. (53) koji je u padu zadobio lom nožnog palca. Veća tragedija je izbjegnuta upravo zahvaljujući prisebnosti i iskustvu Aramande. Naime, nakon što je avion izgubio snagu, pilot je bio primoran da otkači jedrilicu, što je i uradio. Aramanda je potom izabrao najpogodniji teren za prinudno sletanje jedrilice. Sve je izveo veoma profesionalno, izbjegao je kuće, prepreke i prinudno sletio u njivu i tako spasio život i sebi i kandidatu E.K.

Prijedor proglašava Dan žalosti

Grad Prijedor je već najavio da će na dan sahrane bti proglašen Dan žalosti, a tačan datum sahrane znaće se nakon obdukcije tijela.

Ljubiša Aramanda bio je predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske u kojem je ostavio neizbrisiv trag.

“Cijela planinarska zajednica izražava zahvalnost na ogromnom trudu i doprinosu u radu saveza. Ljubiša je bio izrazito svestrana ličnost, osim što je bio planinar njegova velika ljubav bilo je letenje i vazduhoplovstvo, bio je instruktor jedriličarstva i pilot. Krasila ga je i humanost, isticao se kao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi”, saopštio je ranije Planinarski savez RS, izražavajući saučešće porodici.

In memoriam: Andrea Aramanda – Ljubiša Aramanda

Dodaju da je Ljubiša bio član PD Klekovača iz Prijedora od 2002. godine. U više saziva je bio u Upravnom odboru društva, trenutno je bio član Nadzornog odbora društva. Početkom 2008.g. u Trnovu je izabran za vršioca dužnosti Planinarskog saveza Republike Srpske. Imenovanje je potvrđeno u maju na Skupštini PSRS i ovu dužnost obavljao je do 2012. godine. Reizabran je u novembru 2016., a 2021. u Prijedoru je po treći put izabran za predsjednika. Aramanda je više puta bio nagrađivan u planinarskom sportu od strane PS RS, Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog saveza Crne Gore.

Telegrami saučešća

Telegram saučešća uputili su Predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

“Ova velika tragedija potresla je sve naše građane i u ovim teškim trenucima duboko saosjećamo u bolu vaše porodice”, naveo je Višković.

Tragedija u Prijedoru: Srušio se sportski avion, poginuli otac i kćerka – FOTO/VIDEO

Ministarstvo porodice, omladine i sporta takođe je izrazilo žaljenje zbog tragične smrti dugogodišnjeg predsjednika Planinarskog saveza RS i njegove kćerke.

“Ljubiša je bio iskusan instruktor letenja, planinar, vrhunski sportski radnik i njegova smrt je ogroman gubitak za sport Republike Srpske ali prvenstveno za porodicu. Sudbina je htjela da Ljubiša nastrada u visinama koje je toliko volio. Njegova posvećenost, entuzijazam i energija biće motiv njegovim sportskim kolegama, da nastave da ostvaruju njegove sportske snove, a porodica u ovim najtežim trenucima može biti ponosna na sve što je Ljubiša uradio kao čovjek i sportista”, navodi se u telegramu ministra porodice, omladine i sporta.

Prijatelji se opraštaju na društvenim mrežama

Od Ljubiše i njegove kćerke Andree poznanici su se tužnim porukama opraštali i na društvenim mrežama. Ožalošćenoj majci i suprugu Dijani Knežević Aramanda izražavali su saučešće i pokušavali joj dati snagu da izdrži tugu i bol koji su je zadesili.

Prijedor zavijen u crno: Ovo je pilot koji je poginuo s kćerkom – FOTO

“Ostaje tako da živi želja i vjera da će jednom doći sanjani raj, a s tom željom lakše se živi”, citat je Meše Selimović, na koji je podsjetio jedan od korisnika Facebooka.

unaworld.com/ba