romska kucaRomska zajednica u Prijedoru, na prigodan je način obilježila 8. april Svjetski dan Roma, koji se od 1971. godine od Prvog kongresa Roma u Londonu, redovno obilježava svake godine.

Predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru Ramo Salešević je rekao da je ovaj dan i prilika da se ukaže na položaj Roma. Podaci govore da na području Grada Prijedora živi oko 750 Roma.

On je rekao da su značajni pomaci postignuti u obrazovanju romske djece, navodeći da je 90 djece obuhvaćeno osnovnim obrazovanjem, 16 pohađa srednju školu a dvoje se nalazi na studijama u Banjaluci.

Najveći problemi su još uvijek u oblasti stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja, jer je zaposleno svega troje.
Salešević je rekao da imaju veoma dobru saradnju sa Gradskom upravom, koja podržava sve značajnije projekte koje Udruženje kandiduje i naglasio da Grad Prijedor može biti primjer dobrog odnosa lokalne valsti prema manjiskim zajednicama, drugim gradovima u BiH.

Sead Jakupović, predsjednik Skupštine Grada Prijedora je rekao da su postignuti značajni rezultati u poboljšanju socijalnog položaja i obrazovanja Roma na području Grada Prijedora i da će se taj trend nastaviti.
Obilježavanju Svjetskog dana Roma, pored najaktivnijih članova Udruženja prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti i ustanova sa kojima Udruženje Roma u Prijedoru ima izraženu saradnju.

RTV Prijedor