Gradska Boračka organizacija u Prijedoru biće uz svoje borce, danas uhapšene nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske kojima se na teret stavlja krivično djelo zločin protiv čovječnosti na prijedorskom području, rekao je Srni predsjednik ove organizacije Zoran Predojević.

“Ne mogu da prejudiciram i kažem kakav će biti ishod, ali će Boračka organiazcija sigurno stati iza svojih boraca”, istakao je Predojević.

On je dodao da će izuzetak biti ako je neko optužen da je djelovao samostalno i bez naredbe.

Predojević je ocijenio da današnje hapšenje šest pripadnika demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske nije iznenađujuće, a da je žrtva takve sudske politike to što je neko Srbin i bio je pripadnik srpskih jedinica.

On je dodao da se prema srpskim brocima ide reciprocitetom.

“Kad god se dokaže da je hrvatski ili mislimanski vojnik napravio nešto što nije u duhu ratovanja odmah se to vrati u Republiku Srpsku i hapse se naši borci, to je za očekivati i uopšte nije iznenađujuće takvo ponašanje i Suda BiH i bivšeg Haškog tribunala”, rekao je Predojević.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ danas su na području Prijedora uhapsili šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

Uhapšeni se sumnjiče za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, odnosno da su vršili progon hrvatskih i bošnjačkih civila na području Prijedora i okoline, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

SRNA