preda pd-pocela obuka za sistem administratora (1)Kako bi odgovorili na jasno definisane potrebe prijedorskih informatičkih preduzeća, te pomogli njihovu konkurentnost na regionalnim i globalnim tržištima i podržali zapošljavanje, Agencija PREDA-PD organizuje program obuke za Sistem administratora.

Obuka je namijenjena nezaposlenim licima sa područja grada Prijedora u cilju usavršavanja njihovih vještina u oblasti IKT i konkurentnosti na tržištu rada.

U prethodnom periodu je izvršena selekcija lica koja bi pohađala kurs. Na osnovu prethodno objavljenog poziva na koji se prijavilo 38 kandidata, njih 14 se kvalifikovalo za pohađanje kursa. Odabir kandidata je izvršen na osnovu podataka iz prijavnog obrasca, rezultata testa i usmenog intervjua koji su sproveli predavači.

Cilj kursa je da polaznicima pruži sveobuhvatno znanje iz oblasti:
1.dijagnostike hardverskih i softverskih problema , zamjene oštećenih dijelova,
2.backup i oporavak oštećenih podataka,
3.održavanje pojedinačnih računara i računarskih mreža,
4.planiranje , koordinacija i provedba mjera sigurnosti na računarske mreže,
5.praćenje performansi mreža s ciljem njegove optimizacije,
6.konfiguracije i testiranje računarskih komponenti,
7.projektovanje računarskih mreža malih i velikih poslovnih sistema,
8.stvoriti sigurnosnu strategiju i provođenje,
9.održavanje i ugradnja servera baza podataka.

preda pd-pocela obuka za sistem administratora (2)Program obuke će se realizovati u naredna tri mjeseca u ukupnom trajanju od 90 časova.

Obuka se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (PI). Projekat Partnerstvo za inovacije je usmjeren na rješavanje izazova s kojima se suočavaju mladi u BiH s IKT vještinama i izazovi s kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća (MSP) iz IKT sektora, kao i mala i srednja preduzeća iz drugih sektora koji se snažno oslanjanjaju na informaciono-komunikacijske tehnologije.

PREDA-PD