U polugodišnjim izvještajima subjekata zaštite žrtava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja u Prijedoru naglašeni su pomaci u poređenju sa istim periodom prošle godine, izjavio je danas psihijatar primarijus doktor Goran Račetović.

“Pomaci se ogledaju u tome što je nakon dužeg vremena uz podršku Centra za socijalni rad jedna osoba smještena u sigurnu kuću, a izrečene su i tri zaštitne mjere počiniocima nasilja, od kojih je jedna hitna. Osim toga, policijski službenici redovno kod svake prijave na terenu vrše procjenu rizika u skladu sa važećim Pravilnikom iz ove oblasti”, rekao je Račetović Srni.

On je ocijenio da je najznačajniji pomak veoma dobra koordinacija svih subjekata zaštite, koja se kontinuirano unapređuje.

“U pitanju su slične brojke kao i lani ili čak i nešto manje, iako mi znamo da je to neka vrsta `ledenog brijega` jer uvijek ima slučajeva koji se prijavljuju, ali je važno da se svaka prijava evidentira i obrađuje kod svih subjekata zaštite žrtava”, istakao je Račetović.

Prema njegovim riječima, Centar za socijalni rad zabilježio je 68 prijava porodičnog nasilja gdje je među žrtvama direktnog nasilja bilo i osam maloljetnih lica, dok je Okružno javno tužilaštvo Prijedor u radu imalo 78 predmeta za regiju koju pokriva, od kojih 44 za Prijedor.

“Po prvi put u ovoj godini zabilježene su prijave drugih lica. Riječ je o sedam slučajeva gdje su četiri prijavitelja svjedoci, a tri anonimne osobe”, naglasio je Račetović.

On je naveo da tim očekuje dopunu rješenja gradonačelnika Prijedora o imenovanju radne grupe vezanu za kreiranje lokalnog protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada Prijedora, o čemu su neki prvobitno imenovani članovi već obaviješteni.

“Slijedi nam usaglašavanje postojećeg lokalnog protokola sa novim Opštim protokolom donesenim na republičkom nivou. Očekujemo dovršenje dopune imenovanja radne grupe koja će se baviti kreiranjem novog lokalnog protokola, nakon čijeg potpisivanja od strane svih subjekata zaštite u Prijedoru bi se imenovali članovi Koordinacionog tijela za provođenje protokola”, naglasio je Račetović.

Današnjem sastanku multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, koji je održan u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor, prisustvovali su i predstavnici Centra za socijalni rad, Centra “Sunce”, Aktiva direktora srednjih škola i Policijske uprave, a tim čine još i predstavnici bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Okružnog javnog tužilaštva, Akitva direktora osnovnih škola i medijske zajednice.

SRNA