Osamnaest učenika Mašinske škole, iz Prijedora, koji obavljaju praksu u Kompaniji za proizvodnju dijelova električnih motora “Kolektor”, imaće mogućnost zaposlenja pri završetku školovanja.

Praktična nastava rezultat je dualnog obrazovanja koji se u Republici Srpskoj intentizvno sprovodi u saradnji sa privredom, poručila je ministarka prosvjete i kulture koja je obišla Trening centar za alatničare u ovoj kompaniji.

– Mi smo prije nekoliko godina prepoznali potrebu za usavršavanjem naših kadrova i tako smo aktivno učestvovali sa Ministarstvom u izradi novih zanimanja koja su prilagođena savremenim potrebama – izjavio je rukovodilac Odjeljenja za strateške projekte i edukaciju “Kolektor”, Nebojša Gračanin.

Učenik Mašinske škole Marko Zec rekao je da je praksa mnogo dobra, kao i da se dosta toga može naučiti, jer ima različitih mašina na kojima se radi.

– Ono što smo se uvjerili, jeste da naši učenici zaista imaju priliku da uz sve uslove koji su adekvatni i u skladu sa standardima proizvodnje u metalnoj industriji mogu da mnogo toga nauče, što nam je prevashodno najvažnije, da stiču kompetencije, znanja da imaju dobre mentore, da imaju dobro stručno vođenje, kako bi s jedne strane oni bili kvalifikovani za posao – dodala je ministarka prosvjete i kulture, Natalija Trivić.

RTRS