Bosna i Hercegovina još uvijek nije dio Eurotransplant programa za dodjelu i razmjenu organa. Članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji omogućilo bi pacijentima da brže dođu do organa koji su im neophodni za život. Zbog toga je otežana transplantacija bubrega od osoba koje su preminule. Međutim, transplantacija bubrega koje doniraju srodnici, uspješno se obavlja u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske i većim zdravstvenim centrima u Bosni i Hercegovini.

Safeta Zubanović je prije sedam godina darovala bubreg suprugu Nijazu i time mu spasila život. Kako kaže, za nju je bio najsrećniji trenutak u životu kada joj je saopšteno da može biti donor suprugu, koji je četiri godine proveo na dijalizi.

„Nakon toga nisam imala nikakvih zdravstvenih posljedica. Čak se ljepše osjećam. Vjerovatno ta spoznaja da je u životu nekome pomogao, ispunjava čovjeku svaki dan na najbolji način“, rekla je Safeta.

Nijaz Zubanović objašnjava da samo dva čovjeka, od 100 oboljelih, pobijede Gudpasterov sindrom, koji je napao i njegove bubrege. Uz pomoć „Otvorene mreže“ koja je tada bila aktivna, te prijatelja i rodbine koji su prikupljali novčanu pomoć, Safetin bubreg mu je presađen u Francuskoj.

„Od avgusta 2015. godine, vraćen sam u normalan život. Uz redovne kontrole i terapije, nemam nikakvih problema i skoro sam radno sposoban“, ističe on.

U prethodnih 12 godina, transplantacija bubrega obavljena je kod osam pacijenata prijedorskog Centra za dijalizu „Frezenijus medikal ker“. Načelnik ovog centra, Ljubomir Vuković, rekao je da su trenutno četiri pacijenta spremna i čekaju poziv za transplantaciju.

„Transplantacije radimo u Turskoj, Italiji, Francuskoj i jedna žena ima zakazanu transplantaciju u Bjelorusiji. Žive srodne transplantacije se rade i kod nas. Više od 30 takvih transplantacija urađeno je u Banjaluci, s tim da to rade i Sarajevo i Tuzla. Mi to još obavljamo u Beogradu. Dakle govorim o slučajevima kada je donor neko od porodice. Za kadaverične je problem to što mi još nismo u Eurotransplantu“, navodi Vuković.

kozarski.com