Najava dolaska investitora koji će uložiti milione u obnovu hotela “Monument” obradovala je i čelnike Prijedora, koji navode da će vraćanjem sjaja tom objektu Mrakovica postati nezaobilazna turistička destinacija.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da bi obnova hotela “Monument” mnogo značila za unapređenje turizma u tom gradu.

– Potencijal je ogroman. Žao mi je što već duže hotel nije u funkciji. Postoji više interesovanja stranih investitora koji žele da tu otvore savremeni i moderni spa-centar sa nizom ostalih sadržaja. Svu pomoć i podršku koja bude potrebna budućem investitoru mi ćemo pružiti – kazao je “Glasu” Javor.

Očekuje da se situacija o pitanju “Monumenta” koji je smješten u Nacionalnom parku “Kozara” riješi što prije, kako bi prije svega građani Republike Srpske, ali i gosti iz inostranstva imali idealno mjesto za uživanje i obilazak.

– Taj hotel svakako bi upotpunio i unaprijedio turističke sadržaje na Kozari – rekao je Javor.

Istog stava je i direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić koji navodi da bi za NP mnogo značila obnova hotela “Monument” jer imaju ograničene smještajne kapacitete.

– Faktički se zbog toga sve svelo na dnevni turizam jer nemamo nekih kapaciteta za smještaj. Nacionalni park ima svega dva bungalova i možemo ponuditi samo osam mjesta. Potrebno je proširiti te kapacitete – kazao je Nikoletić i dodao da je NP “Kozara” kulturno-istorijsko nasljeđe te da se zalažu i za rekonstrukciju memorijalne zone.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić potvrdio je “Glasu” da su u toku završni razgovori sa austrijskim investitorom koji planira u hotel “Monument” na Kozari da uloži značajnu sumu novca.

– Pregovori su u završnoj fazi. Ostalo je da se dogovore neke tehničke stvari. Urađene su sve potrebne projekcije, odnosno angažovani su ljudi iz renomiranih kuća koji se bave analizom dolazaka turista, kapaciteta te atraktivnosti te lokacije. Na osnovu te analize austrijski investitor je i vidio da njihova investicija ima opravdanost – kazao je Šulić, koji nije želio da otkrije o kojem investitoru je riječ.

Takođe, naglasio je da će investitor odlučiti da li će rekonstruisati postojeći hotel ili će izgraditi novi poštujući sve procedure zaštićenog područja, odnosno Nacionalnog parka “Kozara”.

Vlasnici
Hotel “Monument” je više puta mijenjao vlasnike u prethodnih nekoliko godina. Posljednji kupac bila je firma “C&M Trade” iz Bijeljine, koja je u avgustu 2022. godine kupila hotel za 3,1 milion maraka. Ta kompanija tada se obavezala da će održati djelatnost, zaposliti najmanje 15 radnika te u hotel uložiti minimalno 1,5 miliona KM. Međutim, ništa od navedenog nije ispunjeno.

Glas Srpske