srna-konferencija-informacione tehnologije (1)Konferencija pod nazivom “Poslovno povezivanje-jačanje konkurentnosti upotrebom informacionih tehnologija /IT/ u poslovanju” u Prijedoru je danas okupila predstavnike 50-ak malih i srednjih preduzeća i IT kompanija iz prijedorske regije i iz Unsko-sanskog kantona /USK/.

Pomoćnik ministra za tehnologiju u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da u uslovima savremenog privređivanja korištenje IT u poslovnim procesima predstavlja konkurentsku prednost i da uspješnost poslovanja u velikoj mjeri zavisi od toga koliko preduzeća razvijaju i koriste IT.

“Zahvaljujemo organizatorima ovog skupa za mogućnost da se na jednom mjestu povežu mala i srednja preduzeća i IT kompanije, i sigurni smo da će ova konferencija stvoriti pretpostavke za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća”, rekla je Vojvodićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je naglasila da će učesnicima konferencije biti predstavljene i mogućnosti korištenja fondova EU iz programa “Horizont 2020” za poslovno povezivanje.

srna-konferencija-informacione tehnologije (2)“To je opredjeljenje od velikog značaja za karakterizaciju naučno-istraživačkog rada, razvoja i tehnologija u Republici Srpskoj, a to je organizacija partnerstva po modelu `tripl heliks` odnosno privredni sektor, institucije vlasti i naučno-istraživačke organizacije, kao i umrežavanje, povezivanje i jačanje izvrsnosti u oblasti naučno-istraživačkog rada”, istakla je Vojvodićeva.

Ona je podsjetila da su u strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske strateški ciljevi prenos rezultata iz naučno-istraživačkog u privredni sektor i komercijalizacija znanja.

“Svakako cijenimo da će organizacijom ovakvih skupova biti dat doprinos ostvarivanju ovih strateških ciljeva”, dodala je Vojvodićeva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković rekao je da su strateški razvojni ciljevi grada razvoj ekonomija i otvaranje novih radnih mjesta, i da u tom kontekstu grad podržava poslovno povezivanje i jačanje konkurentnosti upotrebom IT u poslovanju trudeći se da stvori dobar poslovni ambijent.

srna-konferencija-informacione tehnologije (3)“Ovakvi skupovi su od velike važnosti i za strategiju razoja grada, jer su IT element konkurentnosti i budućnosti preduzeća. Nadam se da će današnji skup tome doprinijeti i da će preduzeća koja uspostave kontakte danas bolje napredovati u budućnosti i samim tim stvarati dalje uslove za razvoj privrednih potencijala i za otvaranje novih radnih mjesta”, poručio je Đaković.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da će učesnicima biti predstavljeni projekti koje provode USAID i lokalne razvojne agencije iz Prijedora i Bihaća.

“Predstavićemo međunarodne standarde za zaštitu i sigurnost podataka, vrlo zanimljivo iskustvo u korištenju softvera firme `Arifagić investment` i značaj IT rješenja u njihovom radu, a IT kompanije predstaviće pojedinačno one proizvode za koje smatraju da bi danas ovdje mogle imati klijentelu”, rekao je Reljić.

On je dodao da je suština konferencije da omogući spajanje i neposrednu komunikaciju između onih koji nude softvere potrebne kompanijama i onih koji su potencijalni korisnici tih rješenja.

“Postoji obostrani interes i jednih i drugih jer danas savremeni poslovni subjekti ne mogu raditi bez odgovarajućih softvera počev od komunikacije, preko razvoja i uvođenja novih proizvoda, podsticajne troškovne efikasnosti i podsticajne diferencirane strategije do zaštite podataka”, naveo je Reljić.

Konferenciju organizuju Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona /RAUSK/ i USAID-ov program “Partnerstvo za inovacije” pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i grada Prijedora.

SRNA