a gdje da sviram debata (1)“A, gdje da sviram”, naziv je kampanje koju provodi Centar za mlade “Kvart” iz Prijedora u saradnji sa neformalnom grupom mladih ljudi u tom gradu. Cilj kampanje jeste da se ukaže na nedostatak prostora gdje bi mladi muzičari mogli da sviraju i održavaju probe.

Predstavnici muzičkih grupa i bendova u Prijedoru već godinama muku muče sa nedostatkom prostora za svirke i probe. Smatraju da je gradu na Sani neophodan Dom za mlade, koji bi, između ostalog služio i u te svrhe. Muzičari kažu da su kafane i iznajmljeni prostori jedino mjesto gdje sviraju.

– Gdje nema privrede nema ni kulture. Konkretno, najveći problem mladih muzičara jeste nepostajanje nekog prostora gdje bi mogli svirati. Sviramo po kafanama i iznajmljenom prostoru u privatnoj kući. Vrlo često u garažama pravimo vježbaonu – rekao je Siniša Aleksić, frontmen grupe “DBAU” na panel debati održanoj u prostorijama “Kvarta”.

a gdje da sviram debata (2)Prijedor je grad koji je nekada bio prepoznatljiv po kvalitetnoj muzičkoj sceni. U Centru za mlade “Kvart” kažu da se to ne bi potpuno promijenilo odlučili su da pokrenu kampanju pod nazivom “A, gdje da sviram”.

– Mladi su, u sklopu projekta, imali zadatak da kandiduju problem koji ih muče. Jedan od njih je nedostatak tog prostora za održavanje probi i svirke za mlade i neafirmisane bendove – rekao je Goran Zorić, iz Centra za mlade “KVART”, Prijedor.

U sklopu kampanje “A, gdje da sviram”plan je da se prikupljaju i potpisi za peticiju koja će biti upućena na adresu Skupšine grada Prijedora.

Tekst – Video – ELTA TV
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com