Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijelilo je za školsku 2020/21. godinu 42 Svetosavske nagrade prosvjetnim radnicima koji su svojim radom doprinijeli razvoju oblasti vaspitanja i obrazovanja.

Među njima su nastavnik Draško Grbić i učiteljica Vesna Zekanović iz OŠ “Petar Kočić” iz Prijedora te vaspitačica Milka Šiljegović iz Dječijeg vrtića “Radost”. Ponosni su na ovo priznanje, iza kojeg, kako kažu, stoji ogroman rad, trud, ali i ljubav prema onome što rade.

“Nagrađen sam na osnovu uspjeha koji sam ostvario sa učenicom Larom Petrović na Međunarodnom takmičenju ‘Inost mladih 2020’. Takođe sam učestvovao u reformi osnovnoškolskog obrazovanja za nastavni predmet informatika, za tu određenu školsku godinu. Moji udžbenici su za predmet ‘Osnovi informatike’ objavljeni odlukom i rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske”, dodaje Grbić.

“Gledajući samo na prošlu godinu, bila sam u timu za inoviranje nastavnog plana i programa za treći razred, koautor sam priručnika za ‘Moju okolinu’, ‘Digitalni svijet’, fizičko vaspitanje. Radila sam na priručniku nacionalnog identiteta i razne recenzije za ‘Prirodu i društvo’, drugi i treći razred”, navodi Zekanovićeva.

Osim Grbića i Zekanovićeve, Svetosavsku nagradu dobila je i Milka Šiljegović, vaspitač Dječijeg vrtića “Radost”.

Dodijeljena joj je za projekat “Ćopićevi dani”, koji se sastoji od svojevrsne promocije literarnog blaga istaknutog srpskog pisca Branka Ćopića.

“Svetosavska nagrada predstavlja za mene veliku čast, lično zadovoljstvo i jednu veliku obavezu prema djeci, profesiji, mojoj ustanovi, mom gradu. Ona je izvjestan putokaz za budućnost, da istrajem u svom stvaralačkom radu, da dam svoj maksimalan doprinos unapređenju pedagoške prakse i promociji predškolskog vaspitanja i obrazovanja”, kaže Milka.

Kandidate za dodjelu Svetosavske nagrade mogle su predlagati predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, stručni aktivi srednjih škola te strukovna udruženja vaspitno-obrazovnih radnika. Dodjela Svetosavskih nagrada biće upriličena 28.januara.

kozarski.com