Galerija “Sreten Stojanović” iz Prijedora raspisala je konkurs za održavanje samostalnih, grupnih i autorskih izložbi iz oblasti likovnih umjetnosti za ovu godinu, koji će biti otvoren do 3. februara.

Vršilac dužnosti direktora galerije Aleksandar Drinić izjavio je da se prvi put na ovaj način pravi izbor stvaralaca koji će imati priliku da izlažu u toj javnoj ustanovi, te da će o konkursnim prijavama odlučivati umjetnički savjet koji čine Željka Pajić, Branislav Kecman i Milica Vukojević.

“To je prvi saziv ovog novoustanovljenog stručnog tijela i imenovan je na period od godinu dana. Poslije ćemo možda taj mandat produžiti na dvije godine”, rekao je Drinić Srni.

On je podsjetio da je prije pandemije Galerija organizovala 10 do 12 izložbi godišnje, da su za ovu godinu planirani festival crteža i muzike, bijenalna izložba radova malog formata u organizaciji Muzeja Kozare i izložbe radova dvoje najboljih studenata banjalučke Akademije umjetnosti.

“Osim tih redovnih aktivnosti, organizovaćemo izložbe na osnovu ovog konkursa. Koliko će ih biti, zavisi i od odziva. Mi se nadamo da će to biti što veći broj kvalitetnih autora i, bude li se tako i desilo, moguće je da ćemo i ustaljeni vremenski period od oko mjesec dana po izložbi smanjiti na možda tri sedmice i otvoriti tako prostor za više izlagača”, naveo je Drinić.

On je najavio da će poslije ovog konkursa, biti raspisan i konkurs za književne stvaraoce za period od pola godina.

“To je, takođe, nov način odabira sadržaja koji će se predstavljati u ovoj javnoj ustanovi i svjesni smo da treba vremena da se autori naviknu na to, da se prijavljuju, da znaju za tu mogućnost da imaju pristup. Što se tiče muzičkih sadržaja, njih ćemo i dalje raditi po pozivu”, naveo je Drinić.

Konkurs za održavanje samostalnih, grupnih i autorskih izložbi iz oblasti likovnih umjetnosti za 2022. godinu dostupan je na stranici Galarije /galerijaprijedor.com/ i na “Fejsbuk” stranici ove javne ustanove, a rezultati konkursa biće objavljeni 13. februara u 12.00 časova.

SRNA