Polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju danas je počelo obilježavanje 9. maja – Dana pobjede.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da se danas odaje počast svima onima koji su se digli protiv fašizma u ovom gradu i pod obroncima Kozare.

-Drago mi je što pripadam ovoj generaciji ljudi koji nastavljaju da njeguju tradiciju antifašizma u ovom periodu i što njegujemo sve ono što su naši preci uradili za naš grad i za borbu protiv fašizma- rekao je Pavlović.

On je dodao da trebamo i dalje da nastavimo, u našem potkozarskom kraju, koji je poznat po otporu prema fašizmu, da njegujemo tu tradiciju i da poštujemo sve ono što su naši preci uradili za nas.

-Današnjim činom, obilježavanjem ovog dana i polaganjem vijenaca na ovom obilježju, govorimo da njihova borba neće ostati nezapamćena i nezabilježena i da ćemo to činiti i u narednom periodu- dodao je Pavlović.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je 9. maj veliki istorijski datum kojeg je svijet čekao više od pet godina jer je na taj dan prije 76 godina potpisana kapitulacija kojom je završio rat na tlu Evrope.

-Ovaj naš potkozarski kraj dao je veliki doprinos pobjedi nad fašizmom. Poginuo je svaki peti stanovnik, ukupno 45.000 ljudi, od kojih su blizu 10.000 bili borci, a ostalo civilne žrvte fašističkog terora -naveo je Rodić.

On je naglasio da se dužna počast odaje i svim poginulim borcima, i svim učesnicima rata, i golorukom narodu, posebno na Kozari i Grmeču.

Obilježavanje Dana pobjede biće nastavljeno u nedjelju 9.maja polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i na Partizanskom groblju poginulim borcima NOR-a u Omarskoj kao i u Ljubiji.

Tog dana gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović organizuje prijem za predstavnike gradske organizacije SUBNOR-a.

prijedorgrad.org