Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora veoma važan savjetodavni organ u lokalnoj zajednici i da je nastavak saradnje gradonačelnika i Gradske uprave sa Forumom suštinski bitan za ukupnu bezbjednost građana.

“Imam i ja odranije neke ideje čijom bi se realizacijom znatno poboljšala bezbjednost, a na prvom mjestu to je video nadzor odnosno postavljanje pametnih kamera. Gledajući kako to funkcioniše u Doboju i nekim drugim gradovima, potrudićemo se da to uradimo i u Prijedoru u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i u zavisnosti od budžeta grada za 2021. godinu”, rekao je Pavlović u obraćanju članovima Foruma.

On je pozdravio aktivnost Foruma jer se ovdje sučeljavaju ideje većeg broja ljudi ispred više organizacija i instiitucija i najavio da će biti na raspolaganju i Forumu i svim građanima kad je u pitanju bezbjednost građana.

“Imam još nekih ideja, ali o tome ćemo razgovarati na nekoj od narednih sjednica Foruma”, dodao je Pavloviić.

Načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanić izjavio je da se teško o Prijedoru može govoriti, a da se ne pohvali rad Foruma koji je kao izvrstan prepoznat ne samo u Republiici Srpskoj nego i u BiH.

“Prijedorski forum je primjer svim ostalima, a u ovoj regiji koju naša uprava pokriva sve lokalne zajednice imaju svoje forume. Neke su tek naknadno shvatile ozbiljnost ovakvog pristupa akvog pristupa, neke rade sa manjim ili većim uspjehom, ali je Prijedor svima primjer”, dodao je Vujanović.

On je podsjetio na to da i PU Prijedor, a i ovaj Forum, već godinama ukazuju na neophodnost uvođenja video nadzora čija je korist daleko veća od ulaganja potrebnih da se taj posao realizuje, kao i da je jedno do pitanja na kojima policija insistira posredstvom Foruma i potreba utvrđivanja koordinacije u slučajevima traganja za nestalim licima.

“Naglašavamo uvijek da Forum nije tijelo koje može samo riješiti neki problem, nego tijelo koje savjetuje, predlaže i daje preporuke nadležnim organima i institucijama, kao i da to nisu stvari koje su nemoguće nego su u granicama raspoloživih resursa i gdje se malim učešćem i angažmanom može poboljšati bezbjednost u raznim segementima”, poručio je Vujanović.

www.prijedorgrad.org