vrtic radost-zimaBesplatan pripremni program za buduće prvačiće u Prijedoru i Oštroj Luci provodiće se u sedam osnovnih škola, umjesto u pet, kako je prvobitno planirano, dok će isti program u prijedorskom Dječijem vrtiću “Radost” roditelje koštati 40 KM mjesečno.

Na prvobitnom spisku škola u kojima će se provoditi program predškolske pripreme bile su “Vuk Karadžić” u Omarskoj, “Kozarac” u Kozarcu, “Branko Radičević” u Petrovu, područna škola “Branko Ćopić” u Gomjenici i “Desanka Maksimović” u opštini Oštra Luka, a u međuvremenu su zeleno svjetlo za provođenje programa dobile i centralna škola “Branko Ćopić” u Prijedoru i “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju.

Direktor Osnovne škole /OŠ/ “Ćirilo i Metodije” u Trnopolju Zdravko Janković rekao je Srni da se ova škola žalila Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, jer nije bila na spisku škola u kojima će Ministarstvo finansirati ovaj program.

“Mi smo velika sredina, imamo znatan broj zainteresovane djece, a udaljeni smo od predškolskih ustanova, tako da je Ministarstvo uvažilo našu žalbu i odobrilo nam provođenje programa”, rekao je Janković.

Centralna škola “Branko Ćopić” nije bila uvrštena u spisak škola u kojima će Ministarstvo finansirati program zato što se nalazi na području koje je pokriveno predškolskim obrazovanjem odnosno u blizini Dječijeg vrtića “Radost” u kojem Ministarstvo finansira taj program.

“Mi imamo dovoljno svoga didaktičkog materijala, a troškove za rad vaspitača snosiće sponzori i prijatelji škole – škola stranih jezika `Oksford` iz Banjaluke i preduzeće `Ist kod` iz Banjaluke, te ćemo ga i mi organizovati u skladu sa članom 5. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju po kojem djeca koja učestvuju u programu pripreme u godini pred polazak u školu imaju pravo na besplatan vaspitno-obrazovni program, što znači da roditelji neće plaćati ništa”, rekla je Srni direktor OŠ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza.

U svim školama pripremni program za buduće prvačiće trajaće od 2. marta do 29. maja, dok će u Dječijem vrtiću “Radost” trajati 15 radnih dana duže, počev od danas.

SRNA