Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima Kozare i bistu Skendera Kulenovića na Mrakovici danas su nastavljeni 48. Književni susreti na Kozari koji se ove godine održavaju u spoju tradicionalnih manifestacija i video formata.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da nije bilo lako okupiti ljude u vrijeme epidemije i da će svi književnici učesnici biti snimljeni u svojim sredinama, a da će slavodobitniku Dragoslavu Mihailoviću književna nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” za životno djelo biti uručena u Beogradu jer on, zbog svojih godina, nije bio u mogućnosti doputovati u Prijedor.

“Kozara je ovjenčana slavom iz rata, ali i vijencima književnosti evo po 48. put. Nismo propustili uraditi ovo što se moglo obaviti i u epidemiji. Prisjećamo se ljudi stradalih od fašističke čizme. Ponosna planina pruža mir potomcima onih koji su izgubili život i podsjeća na veliko narodno stradanje, a sjećanje na žrtve trajaće vijekovima jer su te žrtve ugrađene u slobodu koju mi živimo”, rekao je Đaković novinarima na Mrakovici.

Vijence su s gradonačelnikom Đakovićem položili i pjesnici Mile Mutić i Dragana Kragulj koji su govorili i svoje stihove.

“Čitao sam pjesme iz knjige `Bajke od Krajine`. U bajci je preživjelo sve ono što je lijepo, plemenito i dobro i zato sam zavičaj stavio u bajke da bih ga sačuvao od mnogih neprijatelja”, poručio je Mutić, koji je bio učesnik 1. Književnih susreta na Kozari 1964. godine.

Pjesnikinja Dragana Kragulj govorila je svoju pjesmu “Ozarje” iz zbirke soneta jer je to forma kojom se u posljednje vrijeme iskazuje.

“Na Kozari sam uvijek tužna i ganuta kao i na svim stratištima gdje imam dio predaka. To vrlo lično doživljavam. Ima ta neka energija pjesnička iz Skenderove biste kao iz živog čovjeka. Ako ste dovoljno prijemčivi, možete je prepoznati. Stihovi uvijek spajaju ljude bez obzira na različita vremena i prostore, jer poezija je vrhunac jezika”, navela je Kraguljeva.

Ovogodišnji susreti održavaju se u znaku jubileja – 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića, a nastavljaju se 18. septembra u svečanom salonu SANU u Beogradu uručenjem nagrade laureatu.

Svi video sadržaji biće prikazivani na sajtovima grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari i na Televiziji Prijedor. Sav montirani materijal biće dostupan medijima na zahtjev.

SRNA