Spoj netaknute prirode, blaženog mira i spontanog uživanja, atmosfera je koja je ekipu portala Mondo dočekala dolaskom na jezero Blatnjak u Busnovima kod Prijedora, gdje mnogi ovih dana pronalaze način da se rashlade od vrelih ljetnjih dana.

Nekada se na tom mjestu iskopavala željezna ruda, ali prošlo je već mnogo godina otkako su bagere zamijenile, vrijednim rukama tamošnje omladine pravljene, drvene skakaonice i teren za odbojku, vesela graja i kreme za sunčanje.

Prema riječima lokalnog stanovništva, od kojih su neki odrasli i prve plivačke poduhvate naučili na ovom tirkiznom biseru, jezero Blatnjak dugačko je 496 i široko čak 456 metara.

„Ovdje se kupam od marta pa do novembra. Jezero je duboko, prema posljednjem mjerenju 24 metra, široko je negdje 456, a dugačko 496 metara. Ronioci redovno dolaze da istražuju jezerske dubine i pronašli su ‘somove kao klade’. Kako su nam kazali, jezero je bogato ogromnim ribama”, kazao je za Mondo Drago Knežević, mještanin Busnova koji je odrastao u ovom selu, a ručno pravljenim čamcem je istražio svaki zavlačak ovog bogatstva prijedorskog kraja.

U posljednje dvije, tri godine, priča Knežević, jezero je sve bogatije kupačima, a pogotovo sada kada je pandemija zatvorila granice za putovanja van zemlje.

„Najviše je mladih, mada nema starosne granice i svi podjednako uživaju na našem jezeru“, kaže Knežević.

A da bi uživao u čarima jezera Blatnjak, svaki slobodan trenutka koristi i sedamnaestogodišnji Nikola Radaković iz Prijedora.

Često, kako kaže, pronađe vremena da vreli gradski asfalt zamijeni kupanjem u vodi, koja je, kako neki komentarišu ‘toplija od one ispod tuša’.

„Sada je raspust, a i ne možemo nigdje putovati tako da više posjećujem lokalna mjesta i često sam ovdje. Voda je jako topla, toplija je čak i od one u Sani. Ovdje vikendom budu žurke, DJ dolazi, tako da tada budu i veće gužve i dolaze ljudi sa strane i možete čuti razgovore na više jezika“, ispričao je Radaković.

I dok se podiok na termometru penje sve više neki će hlad pokušati pronaći na nekom od lokalnih bazena, drugi će tražiti način da se i ove godine okupaju u slanoj vodi, ali sigurno će biti i onih će se uživanju prepustiti u ovom, iza zelene trske od radoznalih pogleda, brižljivo čuvanom raju.

Na kraju, pogledajte video ovog sjajnog jezera, napravljen iz vazduha:

www.mondo.ba