Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš izjavio je danas da u posljednja 24 časa ima jedno novozaraženo lice iz Prijedora i da je riječ o medicinskom tehničaru prijedorske Bolnice “Doktor Mladen Stojanović”.

“Zaraženih ukupno imamo 18, u kućnoj izolaciji 164, iz zdravstvenog nadzora su izašla 1.432 lica, oporavljenih imamo devet, umrlih šest. U kovid bolnici trenutno se nalazi 12 pacijenata na liječenju, od kojih osam iz Prijedora, a po jedan iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice”, rekao je Miljuš novinarima u Prijedoru nakon 47. sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Prema njegovim riječima, u protekla 24 časa evidentirana su tri lica koja su prekršila policijski čas i dva koja nisu imala zaštitnu opremu.

“Moram da pohvalim službu za dezinfekciju koja je obavila ovaj posao u gradu, u Omarskoj, LJubiji i Kozarcu, a juče i ovih prostora u Gradskoj upravi, tako da ti momci zaslužuju sve pohvale”, naveo je Miljuš.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj izjavio je danas da je testirano 22 zaposlenih na Odjeljenju interne medicine i da je novozaraženi medicinski tehničar iz grupe kontakata jedne od medicinskih sestara kod koje je ranije utvrđeno prisustvo virusa.

“Svi pacijenti /u kovid bolnici/ su stabilnog stanja. Imamo dvije pacijentkinje kod kojih se očekuje i planira izvođenje izlaznih testova. Moramo imati dva negativna testa da bismo mogli utvrditi da dalje hospitalno liječenje nije potrebno”, rekao je Sovilj.

On je naveo da Odjeljenje interne medicine na 4. spratu funkcioniše po principu maksimalne lične i opšte zaštite i da su svi pacijenti stabilni.

“Redovno funkcioniše Odjeljenje interne medicine u smislu prijemnih ambulanti, a na Odjeljenje za sada primamo jedino pacijente u stanju hitnosti”, pojasnio je Sovilj.

Govoreći o hemodijaliznim pacijentima, Sovilj je naveo da se na 4. spratu nalazi jedan pacijent koji je na liječenju zbog internističkog stanja, koji je testiran na virus korona i status mu je negativan, a kod kojeg se primjenjuje dijaliza svaki treći dan uz dodatne mjere zaštite.

“Vjerujemo da smo u potpunosti obezbijedili sigurnost na dijaliznom centru i da neće biti rizika za ostale pacijente koji dolaze u dijalizni centar”, naglasio je Sovilj.

SRNA