Muzička škola “Savo Balaban” Prijedor objavila je video-prezentaciju srednje muzičke škole kako bi učenicima završnog razreda osnovne škole predstavila mogućnosti i prednosti ovih zanimanja i pozvala ih da odaberu upravo ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Direktor ove škole Aljoša Novaković izjavio je da je promotivni video pod nazivom “Budi drugačiji” objavljen na veb-stranici škole i da je proslijeđen nastavnicima muzičke kulture u svim osnovnim školama sa molbom da ga dalje proslijede svojim đacima.

“Prezentaciju su pripremili i realizovali naši profesori Dragan Hrvaćanin i Igor Motl zajedno sa 16 učenika srednje muzičke škole koji govore o školi i sviraju i pjevaju”, rekao je Novaković danas Srni.

U ovoj školi postoje instrumentalni i teoretski odsjek, a teoretski mogu upisati i đaci koji nemaju završenu nižu muzičku školu niti dobro muzičko predznanje, a kao najveće prednosti ove ustanove navode malobrojna odjeljenja i individualni rad u drugarskoj atmosferi.

Osim stručnih predmeta, izučavaju se opšteobrazovni predmeti – srpski, engleski, italijanski jezik, fizika, istorija, sociologija, psihologija, demokratija i ljudska prava, audio-vizuelna tehnika, istorija umjetnosti, kultura religija, vjeronauka i etika, bez matematike, hemije i njemačkog jezika.

Učenici imaju polugodišnje i godišnje koncerte i brojne druge nastupe, putuju na takmičenja u zemlji i inostranstvu, a po završenoj srednjoj školi, osim muzičke akademije, mogu studirati društvene nauke i odbarati jezičke fakultete, učiteljske studije, predškolsko vaspitanje, sociologiju, psihologiju, filozofiju, žurnalistiku, političke nauke i prava.

Prijedorska muzička škola osnovana je 1955. godine kao niža, a od 1994. godine postoji i srednja.

U ovoj školskoj godini osnovnu pohađaju 343 učenika, a srednju 40, uz rekordnih 80 đaka pripremnog razreda.

Video-prezentacija dostupna je na linku muzickaskolapd.com/2020/05/13/prezentacija-srednje-muzicke-skole/ .

Kada je riječ o upisu pripremama u prvi razred osnovne muzičke škole, odnosno upis nove djece u pripremni razred muzičke, oni su predviđeni za posljednju sedmicu juna.

SRNA