GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE
Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“, broj: 121/12 ) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora („Službeni glasnik grada Prijedora“, broj:7/13), na sjednici održanoj dana 18.03.2020 u 10,00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE
1.Na području grada Prijedora nema oboljelih od novog korona virusa. Pod zdravstvenim nadzorom je 465 osoba, a za 14 osoba je prestao zdravstveni nadzor.

2.Do sada donesene mjere, naredbe, su zabrane donesene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije se u najvećoj mjeri sprovode. Kontrolni organi na terenu kontrolišu sprovođenje naredbi koje se poštuju u najvećoj mogućoj mjeri, osim u pojedinačnim slučajevima gdje je uočeno nepoštivanje naredbi.

3.Naređuje se vlasnicima ugostiteljskih objekata, pekara i sličnih subjekata uklanjanje garnitura za sjedenje za pružanje ugostiteljskih usluga (bašti);

4.Zabranjuje se duže zadržavanje, sjedenje u i oko trgovinskih objekata i objekata koji se bave prodajom pekarskih i sličnih proizvoda;

5.Obavezuju se tržni centri da obezbijede prodaju isključivo prehrambenih proizvoda, proizvoda za ličnu higijenu i higijenu prostora, kako bi se obezbijedio što brži protok kupaca;

6.Gradski štab za vanredne situacije poziva sve subjekte, fizička i pravna lica i zajednice etažnih vlasnika da nastave sa sprovođenjem mjera higijene i dezinfekcije objekta i prostorija u kojima rade i borave.

7.Obavezuju se inspekcijski organi Gradske uprave Prijedor da postupaju u skladu sa važećim uredbama Republičkih organa i da vrše nadzor nad sprovođenjem mjera dezinfekcije javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza, i o tome redovno izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije.

8.Preporučije se svim društvenim organizacijama uključujući i vjerske zajednice da ne održavaju manifestacije na kojima se okuplja veći broj ljudi u zatvorenom prostoru.

9.Preporučuje se GO Crvenog krsta Prijedor i Centru za socijalni rad Prijedor da u saradnji sa poslovnim subjektima na bazi dobrovoljnosti i neprofitnog rada organizuju dostavu namirnica i osnovnih potrepština licima u stanju socijalne potrebe.

10.Obavezuju se svi subjekti uključeni u realizaciju aktivnosti na sprečavanju pojave i širenja virusa da redovno izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije o preduzetim mjerama, takođe se obavezuju javna preduzeća i ustanove da dostave izvještaje o sprovođenju dezinfekcije vlastitih objekata i prostorija.

Broj: 02-sl-3/20
Datum: 18.03.2020.godine

KOMANDANT:
Milenko Đaković