zimski izvidjacki kamp 2015 (1)Na Kozari je danas otvoren zimski izviđački kamp “Izviđači to mogu” u organizaciji Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora i Saveza izviđača opštine Zenica, koji je okupio 82 učesnika iz osam odreda iz BiH, Crne Gore i Srbije.

Učesnicima je dobrodošlicu poželio i kamp otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković.

“Višestruki je značaj ovakvih kampova i multietničkog sretanja omladine na jednom ovakvim mjestu, koje može biti i veoma dobra promocija turizma na našoj Kozari. Zato svima želim dobrodošlicu, da se družite i ovdje i ubuduće i da pozitivnu sliku o našem izviđačkom odredu i našem gradu pronosite u svojim sredinama i širom svijeta, gdje god ima ljubitelja izviđaštva”, rekao je Đaković.

Starješina prijedorskog Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević rekao je da u kampu učeštvuju izviđači iz Prijedora, Zenice, Mostara, Beograda, Novog Sada, Bajine Bašte i Prijepolja.

zimski izvidjacki kamp 2015 (2)“Pokušavamo da spojimo mlade, u ovom slučaju izviđače, sa različitih prostora kroz realizaciju izviđačkih aktivnosti i radionicama sa temom širenja demokratije, razumijevanja među ljudima bez bilo kakvih podjela”, poručio je Badnjević.

Predsjednik Saveza izviđača opštine Zenica Edin Šarić rekao je da se i za narednu godinu planira nastavak ovakvog ili sličnog projekta.

“Ovo je naš treći izviđački kamp koji je prepoznat kao dio značajnog projekta čiji je osnovni cilj da pokažemo da izviđači mogu sarađivati i da se u njihove projekte mogu uključivati i manjine, kako smo to učinili ove godine”, dodao je Šarić.

On je naveo da, osim zeničkih i prijedorskih izviđača, ove godine u projektu učestvuju i Udruženja građana Roma “Romano centro” Zenica, Udruženja Ukrajinaca “Kozak” Prijedor, Udruženje Slovenaca iz Sarajeva i Jevrejska zajednica u Zenici.

Projekat prijedorskih i zeničkih izviđača “Izviđači to mogu” Ambasada SAD u BiH finansira sa 44.695 dolara.

zimski izvidjacki kamp 2015 (3)Cjelokupnim projektom predviđeno je šest masovnih jednodnevnih aktivnosti i dva višednevna interetnička kampa, koji će obuhvatiti više od 2.500 mladih, a sve aktivnosti odvijaju se od oktobra prošle do septembra ove godine.

Osim međuentitetske razmjene mladih, izviđači će kroz ovaj projekat iskustva prenositi na nacionalne manjine, promovisati ravnopravnost među polovima, volonterizam i timski rad, te uključiti roditelje u aktivnosti djece i mladih.

Već treću godinu američka Ambasada u BiH podržava saradnju prijedorskih i zeničkih izviđača, a ovogodišnji projekat “Izviđači to mogu” unaprijeđeni je model prethodna dva projekta – “Jednostavno izviđaštvo” i “Stvaramo bolji svijet”.

Na otvaranju kampa, iako su bili najavljeni, nisu učestvovali predstavnici Ambasade SAD u BiH, koji će se učesnicima kampa družiti na njegovom zatvaranju koje je najavljeno za 16.januar.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
zimski izvidjacki kamp 2015 (4) zimski izvidjacki kamp 2015 (5) zimski izvidjacki kamp 2015 (8) zimski izvidjacki kamp 2015 (6) zimski izvidjacki kamp 2015 (7) zimski izvidjacki kamp 2015 (9) zimski izvidjacki kamp 2015 (10)