Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je prijem za delegaciju kompanije GOLDEN FISH GROUP iz kineskog grada Šćićijazuanga u kojoj su bili internacionalni direktor kompanije Ksiaoran Liu i asistent predsjednika Liu Fend Jiao.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici “Prijedor-puteva” i “Fortis grupe”.

“Bilo mi je zadovoljstvo da upoznam osnovne reference ove kineske kompanije i sagledam mogućnosti i modalitete saradnje”, rekao je Đaković nakon sastanka.

On je pojasnio da su oni zainteresovani za izgradnju fabrike boja koje su na bazi vode, koje nisu ekološki štetne i da bi tako zaposlili određeni broj radnika.

“U razgovoru sam shvatio da smo mi njima ovdje interesantni jer smo na granici sa EU što je za njih mogućnost da dalje razvijaju tehnologiju i tržište upravo na granici sa EU”, rekao je Đaković.

Direktor “Prijedor-puteva” Radenko Crnogorac pojasnio je da je u pitanju kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom boja i lakova i ovo nije prva kompanija sa kojom imaju pokrenute određene inicijative te se nadaju se da će u narednom periodu od jedne do tri godine doći do realizacije ovog projekta.

“Oni su se nama obratili i mi smo im pokazali svoje resurse, a ono što smo danas željeli je da omogućimo i gradu Prijedoru da učestvuje u ovom projektu i smatramo da bi to bilo dobro i značajno za naš grad.Grad bi mogao da pomogne u rješavanju problema zemljišta, hale i insfrastrukture, a sve je vezano za neku buduću priču da bi ta proizvodnja mogla, iz ovog dijela Evrope, da pokriva čitavu EU. Po njima, BiH se nalazi na tom nekom njihovom projektovanom putu svile i sigurno će to njima omogućiti da zajedno sa svojom upravom i sa vlastima u Kini da daju prioritet realizaciji ovog projekta”, izjavio je Crnogorac.

Direktor ove kineske kompanije Ksiaoran Liu izjavila je kratko da se nadaju da će u budućnosti imati zajednički biznis sa Fortis grupom i da će Gradska uprava biti dio ovog projekta.

Gosti su uputili i poziv gradonačelniku i predstavnicima “Prijedor-puteva” i “Fortis grupe” da budu njihovi gosti u Kini i da se na licu mjesta upoznaju sa tehnologijom takve proizvodnje, a da će u bliskoj budućnosti uputiti pismo namjere o mogućnostima privredne saradnje.

Sastanku je prisustvovao i Igor Gvero, direktor kompanije “Gveroni sport”d.o.o. koji je uoči ovog susreta predstavnike Gradske uprave i gradonačelnika upoznao sa detaljima ove potencijlne poslovne saradnje sa pomenutom kineskom kompanijom-planirani kapacitet u izgrađenoj fabrici iznosio bi 100.000 tona godišnje.

Fabrika bi se gradila u partnerstvu sa “Prijedorputevima” uz podsticaj grada Prijedora.

www.prijedorgrad.org