Udruženje književnika Republike Srpske organizovalo je danas u dvije prijedorske osnovne škole školski čas pod nazivom “Skenderu u čast – pjesnici u školama”.

Riječ je o nastupu predsjednika ovog udruženja Predraga Bjeloševića i pjesnika Ranko Risojevića i Ranka Pavlovića, a povodom rođendana Skendera Kulenovića . Ovim susretom pjesnika i učenika počeo je zvanični program ovogodišnjih 47.Književnih susreta na Kozari.

“Ovdje smo da se družimo sa djecom na prvi dan škole što nas posebno raduje i mislim da bi to trebala da bude redovna praksa da dolaze pjesnici i umjetnici da se susretnu sa djecom i da im ispričaju ono što bi moglo da bude značajno za njihov dalji razvoj”, rekao je Bjelošević.

On je dodao da su, pored njega, danas sa djecom bili pjesnici koji su u čitankama i koji su rado prihvatili poziv da za ovo druženje koje je počelo u Osnovnoj školi ” Branko Ćopić”.

Pjesnik Ranko Risojević je posebno istakao da je poznavao cijelu porodicu Skendera Kulenovića.

“Vrlo često se sjetim tih susreta , iako sam Skendera sreo u dva navrata ovdje u Prijedoru. Tada sam bio mlad, ali se toga dobro sjećam”, rekao je Risojević.

On je dodao da su, pored toga, njegove veze sa Skenderom Kulenovićem mnogo dublje jer je na Paležu , gdje je pjesnik prvi put izgovorio svoju poemu ” Stojanka majka Knežopoljka” tada su u stroju bili njegovi roditelji.

“Tako da je on u mojoj kući kao pojava bio mitska figura i uvijek je za mene bio simbol Kozare , kao i Mladen Oljača koji je isto nosilac te vrste simbolike,a tu se i pridružuje Branko Ćopić, a evo nas danas baš u toj školi” rekao je Risojević.

Ranko Pavlović je izrazio zadovoljstvo što se vraća praksa da prvog školskog dana učenike u školama dočekuju pisci iz njihovih čitanki i lektire.

“Danas se sve manje čita , knjigu treba popularisati, a među đacima ona se posebno populariše ako dođu pisci da govore svoja djela i da govore kako nastaju ta djela”, rekao je Pavlović.

On je dodao da su on i Risojević i dobitnici nagrade Skender Kulenović, a da se ovaj susret danas organizovao u školi koja nosi ime Branka Ćopića, takođe dobitnika ove prestižne književne nagrade.

Pored ove škole. pjesnici su gostovali i u OŠ ” Dositej Obradović”. Program Književnih susreta nastavlja se 4.septembra kada će u gradskoj čitaonici biti organizovana Književna tribina profesora Gorana Maksimovića pod nazivom “Srpski rječnik Vuka St. Karadžića u istoriji i poetici srpske književnosti” .

www.prijedorgrad.org