Gradonačelnik Milenko Đaković organizovao je danas prijem za predstavnike italijanske Muzičke škole i istoimenog orkestra “Opera prima” iz pokrajine Trentino, koji će večeras u 19 časova održati koncert na Trgu majora Zorana Karlice.

Koncert se realizuje u okviru saradnje muzičkih škola iz Prijedora i Trentina, u organizaciji Udruženja “Program Prijedor”. Saradnja Trenta i Prijedora se nastavlja, a samo se širi područje na kome se ona ostvaruje, konstatovao je gradonačelnik Đaković.

-Mi, političari, uspostavljamo kontakte širom svijeta, a onda se razne strukture iz Prijedora i ostalih gradova povezuju i nastavljaju zajedničku saradnju, nekada i bez učešća lokalne zajednice. Drago mi je da i muzičari njeguju uzajamne kontakte, jer imamo renomiranu Muzičku školu u Prijedoru – rekao je Đaković.

Koncert u Prijedoru rezultat je saradnje sa Muzičkom školom “Savo Balaban” u okviru projekta “Svirajmo zajedno”, rekao je Korado Bungaro, direktor Muzičke škole “Opera prima” i načelnik Odjeljenja za kulturu i međunarodnu solidarnost grada Trenta. On je pojasnio da njihov orkestar čine mladi muzičari uzrasta od 12 do 18 godina.

-Karakteristično za ovaj orkestar je što profesori, nastavnici i direktor sviraju sa učenicima, kako bi bili zajedno, učili jedni od drugih i doživjeli muziku na jednakom nivou – izjavio je Bungaro.

Žanrovski šarolik repertoar orkestra “Opera prima” publici pruža mogućnost da uživa u kompozicijama klasične, popularne, rok i džez muzike, kroz originalne aranžmane maestra Marsela Buriga.

Direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković izrazio je zadovoljstvo saradnjom koja će obuhvatiti još četiri muzičke škole, a uzvratnu posjetu će imati u decembru, na božićnom festivalu u gradu Roveretu.

-Svako će svirati posebno svoj dio koncerta, a onda ćemo na kraju nastupiti zajedno – pojasnio je Novaković.

Nakon Prijedora, gosti iz Italije sutra će održati koncert u Banskom dvoru u Banjaluci. U srijedu će obilaziti znamenitosti Prijedora, a u četvrtak, 5. septembra, se vraćaju kući.

www.prijedorgrad.org