sit down komicarUdruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti Magacin Kabare iz Sarajeva, provodi projekat “Sit down komičar” koji je podržan od strane Američke Ambasade u BiH i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

U sklopu projekta “Sit down komičar” Magacin Kabare je obišao devet gradova u BiH. Kroz humoristični show Magacin Kabare promoviše stand up komediju, ali se, takođe, kroz nastup jedinog bh. stand up komičara u invalidskim kolicima, Jasmina Džemiđića, osvrće na poteškoće sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

Ovim projektom Magacin Kabare želi povezati gradove BiH, promovišući stand up komediju kao vid umjetnosti koja je sve popularnija među mladima, ali istovremeno graditi dobre veze sa mladim ljudima i umjetnicima u drugim gradovima. Takođe, ostvarujući saradnju kroz ovaj projekat, Magacin Kabare želi nastaviti saradnju, te kroz zajedničke projekte sa lokalnim udruženjima i lokalnom zajednicom učiniti kulturne ustanove dostupnim za sve građane, ne samo kao gledaoce, već i izvođače. Veliki broj kulturnih institucija djelimično je dostupan licima u invalidskim kolicima odnosno dostupan je samo prostor gledališta, dok im je pozornica u većini slučajeva nepristupačna. Upravo ovom stand up turnejom želimo ukayati na tu činjenicu i pokrenuti aktivnosti da se u budućnosti to promijeni.

Magacin Kabare će ovaj show publici u Prijedoru predstaviti 20. decembra 2014. u kinu Kozara u 18.00 časova. Osim besplatnog showa, u sklopu ovog projekta istog dana u 15.00 časova u kinu Kozara organizujemo besplatne radionice stand up komedije.

JU Centarfilm Prijedor