predapd-centar za istrazivanjeAgencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” predstavila je projekat Centar za istraživanje i inovativnost, čiji cilj je da stvori održivu strukturu za pružanje usluga malim i srednjim preduzećima za realizaciju inovativnih aktivnosti.

“Naša istraživanja i analize pokazuju da kod malih i srednjih preduzeća postoje ideje u oblastima poboljšanja proizvoda ili usluga, procesa, marketinških metoda, novih organizacionih metoda u poslovanju ili odnosa sa okruženjem, ali da sama preduzeća nemaju ni ljudske, ni finansijske kapacitete da svoje ideje provedu u djelo”, rekao je direkor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Vrijednost projekta je 41.401 KM, pri čemu sa 20.000 KM učestvuje Agencija za razvoj preduzeća “Eda” iz Banjaluke u okviru projekta “Kredo Krajina”.

“Kroz izgradnju kapaciteta, kako infrastrukturnih tako i ljudskih, želimo da stvorimo mehanizme za inoviranje kao jednog od najznačajnih faktora promjena i uspjeha. Sam koncept rada Centra će se bazirati na razvoju mikroekonomije kroz razvoj ideja, talenata i pronalaženje sredstava za realizaciju projekata”, poručio je Reljić.

Saša Karalić iz Agencije “PREDA-PD” naveo je da će u prvoj fazi projekta biti renovirane prostorije u Poslovnom centru Prijedor, koje će se koristiti za pružanje informacija i usluga preduzećima, za sastanke i obuku i za potencijalne investitore i inovativna “start-ap” preduzeća u početku razvoja i testiranja biznis ideje.

“Uz projekat EU `Adria futuring`, koji ima za cilj povećavanje inovativnih kapaciteta tradicionalnih sektora hrane i turizma, angažovaćemo eksperte koji će biti dostupni preduzećima za dizajn novih proizvoda, pomoć u rješavanju problema u procesu proizvodnje, transfer tehnologija i izradu analiza tržišta i biznis planova za inovativne ideje. Forsiraćemo primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija korišćenjem servisa budućeg virtuelnog inkubatora”, dodao je Karalić.

Prema njegovim riječima, virtuelni inkubator je veb-stranica koja će zainteresovanima omogućiti pristup svim relevantnim poslovnim informacijama, otvorenim pozivima, mogućnostima za finansiranje, primjerima dobre prakse i inovativnim idejama, te brzu i efikasnu komunicija sa ekspertima, mentorski rad i pomoć u realizaciji inovativnih ideja.

SRNA