Svjetska sedmica svemira (World Space Week) je tokom skoro 20 godina svog postojanja prerasla u najveću svjetsku proslavu kojom se obilježava, ne samo proučavanje svemira, već i nauka i tehnologija, te njihov uticaj na poboljšanje uslova ljudskog života.

Uspostavljena je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 6. decembra 1999. godine, i obilježava se od 4. oktobra (lansiran Sputnik1 1957. godine) do 10. oktobra (potpisan UN Sporazum o svemiru 1967. godine).

Obilježavaju je kako amaterska tako i profesionalna udruženja, organizacije, institucije ali i pojedinci, i to izložbama, predavanjima, školskim aktivnostima, projekcijama filmova, javnim astronomskim posmatranjima, radionicama…

Svako godišnje obilježavanje Svjetske sedmice svemira se organizuje sa određenom tematikom, a tema za 2018. godinu je “Svemir ujedinjuje svijet” (Space Unites the World).

Sarajevo, Tuzla i Prijedor su ove godine upisali Bosnu i Hercegovinu na zvaničnu listu više od 80 zemalja u kojima se organizuje nekoliko hiljada različitih događaja i aktivnosti vezanih za Svjetsku sedmicu svemira.

Prijedor se na ovoj listi po prvi put našao zahvaljujući prijedorskom astronomu amateru Draganu Papiću, koji ovom prilikom za građane Prijedora organizuje Javno astronomsko posmatranje, u petak 5.10.2018. od 20:30 do 23:30 na Aerodromu Urije.

Na ovom događaju će se, uz druženje i razgovore o svemiru i astronomiji, a ako vrijeme dozvoli, teleskopom posmatrati vidljive planete Sunčevog sistema, kao i objekti dubokog neba.