Ustanove kulture u Prijedoru, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ i Muzej Kozara, suočene su sa lošim smještajem i neredovnim finansiranje od resornog ministarstva.

To su zaključili odbornici Skupštine grada Prijedora prilikom usvajanja izvještaja o njihovom radu za prošlu godinu. Naime, u izvještaju je navedeno da ove ustanove imaju hronični problem nedostatka prostora, jer je prijedorska Biblioteka već 31 godinu smještena u zgradi Muzeja Kozare.

Sa druge strane, Ministarstvo kulture je za Muzej Kozare odobrilo minimalan iznos novca, odnosno 7.000 KM za arheološka istraživanja u celoj prijedorskoj regiji, te i njegova isplata kasni godinu dana.

– Pored toga radnicima Muzeja se od 2015. godine ne isplaćuju naknade koje proističu iz kolektivnog ugovora, a drugim muzejima u Srpskoj te naknade se isplaćuju – navedeno je u izvještaju Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora. Dodaju da sličan problem sa resornim ministarstvom ima i prijedorska Biblioteka koja obavlja matičnu djelatnost za sve biblioteke u prijedorskoj regiji.

– U drugim matičnim bibliotekama, tu djelatnost obavljaju matične službe, a u našoj Biblioteci, ne postoji nijedno radno mjesto za te poslove, već to radi direktor. Od potrebnih 6.000 KM, Ministarstvo je za prošlu godinu odobrilo samo 3.500 KM za obavljanje matičnih poslova – ističu u ovom Odjeljenju.

Na ove podatke nisu ostali imuni ni gradski odbornici.

– Ne mogu da shvatim da Vlada RS ne ispunjava svoje obaveze ni prema Biblioteci ni prema Muzeju. Koliko vidim samo naše ove dvije ustanove to ne dobijaju. Moramo nešto učiniti da taj novac dobijemo, a bez novca ne može se ništa, apelujem da se to riješi – rekao je Radenko Stjepić, odbornik SDS. Naveo je da bi grad Prijedor mogao riješiti problem smještaja za ove dvije ustanove tako što bi Biblioteku smjestio u prostor jedne od prijedorksih škola.

– Svake godine broj odjeljenja je manji, a prostor je ostao isti, prije 20 godina radili smo u tim istim školama i imali smo 20 odjeljenja više, biblioteka mi mogla da bude smještena u školama – smatra on.

Odbornici su takođe usvojili izvještaj o radu gradskih ustanova kulture, Galerije 96, Pozorišta i Centra za prikazivanje filmova.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnost Monja Kasalović istakla je da je broj posjetilaca kulturnih događaja sve manji i da bi škole trebalo češće da vode đake u ustanove kulture.

Predsjednica Savjeta za kulturu u Skupštini grada Prijedora Olivera Brdar – Mirković pozvala je odbornike da svojim odlaskom u ustanove kulture budu primjer Prijedorčanima. Takođe je istakla da se školske posjete ovih događaja organizuju u skladu sa nastavnim planom i programom.

– Evo prilike da predložimo da se nešto mijenja u nastavnom planu i programu. Kada se u nastavu srednjih škola može uvesti vjeronauka, što ne bi i veći broj časova bio posvećen kulturi – poručila je ona.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, istakao je da je iznos novca za projekte iz kulture planiran budžetom, te da će se u skladu sa tim rješavati gorući problemi.

SDS protiv stranačkih upravnih odbora

Na posljednjem zasjedanju sjednice Skupštione grada raspisan je konkurs za izbor direktora Galerije 96, Turističke organizacije, Doma zdravlja, Gradske apoteke i Centra za prikazivanje filmova. Dužnosti su razrješeni dosadašnji članovi UO u ovim ustanovama, te su imenovani novi. Odbornici SDS nisu podržali izbor novih članova, jer smatraju da se u Upravne odbore članovi postavljaju po stranačkoj pripadnosti, a ne po kvalitetu.

EuroBlic