Dok su prihodi ovog preduzeća, koje je posljednjih osam godina u vlasništvu grada Prijedora, iznosili 1.833.837 KM, rashodi su 1.833.087 KM.

To znači da je ovo preduzeće tokom prošle godine ostvarilo dobit u iznosu od 750 KM. Godinu dana ranije „Autotransport” je pozitivno poslovao, ali je tada dobit bila mnogo veća, odnosno 11.592 KM.

U izvještaju o prošlogodišnjem poslovanju ovog preduzeća, koji je usvojen na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora, navedeno je da su najveći prihodi ostvareni od putničkog saobraćaja.

– Prihod od putničkog saobraćaja iznosi 1.072.632 KM, zatim slijede prihodi od autobuske stanice u iznosu od 370.018 KM – navedeno je u izvještaju. Nakon toga slijede prihodi od usluga tehničkog pregleda vozila, remonta i baždarenja tahografa.

Najveći trošak ovog preduzeća čine troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi za 73 radnika u iznosu od 890.079 KM.

U 2017. godini „Autotransport” je prevezao 652.179 putnika, što je za 20.431 putnika manje u odnosu na godinu dana ranije.

Sa druge strane, zbog saradnje sa novim osiguravajućim društvima, broj vozila koja su tehnički pregledali, veći je za 409.

– Povećanje akciza na gorivo u 2018. godini će značajno uticati na povećanje troškova poslovanja, tako da će „Autotransport Prijedor“ biti prinuđen na povećanje cijena usluga, kako bi se održala rentabilnost – ocjenjeno je u izvještaju. Dodaju da su problemi sa kojima se preduzeće suočavalo u prethodnoj godini, ostali isti.

– Odnose se na nelojalnu konkurenciju, „divlje“ prevoznike, prijem putnika od strane prevoznika koji saobraćaju na međunarodnim, međuentiteskim i republičkim linijama i koji u svojim redovima vožnje nemaju registrovana stajališta pa se nelegalno zaustavljaju i primaju putnike – tvrde u „Autotransportu”. Navode i da nadležne inspekcije ne rade kvalitetno svoj posao kontrole prevoznika, te da imaju i problem sa zapošljavanjem i zadržavanjem kvalitetnih radnika.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je prošle godine Autobuskoj stanici u Prijedoru, produžilo rješenje o statusu autobuske stanice prve kategorije do 2022. godine.

– Shodno tome u planu je modernizacija sistema ulaska putnika i vozila na dolazne perone, zamjena postojećih ulazno-izlaznih rampi, kao i uvođenje još jedne barijere za prolazak putnika – najavljuju u ovom preduzeću. Dodaju da bi polovinom godine trebalo da bude popravljeno i loše stanje asfalta na prilaznim peronima autobuske stanice. U planu je i sanacija krovne konstrukcije na mjestima gdje je ona oštećena, te obnavljanje video nadzora.

Obnavljaju vozni park

Prijedorski „Autotransport” ima 22 vozila prosječne starosti 14,6 godina. Prošle godine kupili su tri korištena vozila koja su platili kreditom od 115.000 KM. Iz ovog preduzeća kažu da im je neophodna i nabavka tri minibusa koja će koristiti za prigradske linije.

EuroBlic