Pokrivenost uvoza izvozom Republike Srpske u prošloj godini bila je 71,58 odsto.

Izvoz je povećan za 21,34 odsto. Povećanjem pokrivenosti, ostavren je najmanji deficit u posljednjih jedanest godina, što su ohrabrujući pokazatelji za ukupnu privredu Srpske.

Većim izvozom od uvoza može se pohvaliti i prijedorska regija.

Izvozno orijentisana privreda prijedorske regije dovela je do pozitivnih rezultata u prošloj godini. Veći izvoz od uvoza zabilježile su skoro sve lokalne zajednice sjeverozapadnog dijela Republike Srpske.

Radenko Reljić načelnik opštine Kozarska Dubica kaže da opština ima ukupnu privrednu aktivnost na godišnjem nivou preko 220 miliona maraka, što je stvarno dobro.

“Ono što je još bitnije je to da imamo preko 140 miliona maraka od naših firmi koje se bave izvozom”, rekao je Reljić.

Dijana Đaković rukovodilac kancelarije Privredne komore u Prijedoru navodi da je u Prijedoru izvoz 116,44 odsto, što znači da grad ima značajan suficit i da privreda više izvozi nego uvozi.

Da je grad Prijedor sa svojom regijom pogodno mjesto za investiranje potvrđuju domaći, ali i strani investitori. Italijanski privrednik svoju proizvodnju, prije deset godina, preselio je u okolinu Prijedora.

Na početku je imao osam, danas zapošljava 200 radnika. Povoljno poslovno okruženje, ali i potrebe inostranog tržišta, omogućilo im je proširenje pogona, ali i povećanje proizvodnje.

“Imamo investiciju od početka do danas oko 4,7 miliona maraka, tako da imamo 200 radnika. Morali smo investirati i u obučavanje radne snage i ostalo”, navela je Dubravka Topolović direktor firme “Nuti due” iz Prijedora.

Iako je najznačajniji spoljno – trgovinski partner Republike Srpske, Srbija, privrednici prijedorske regije najviše izvoze i u Hrvatsku, Italiju i Njemačku. Za određen program poljoprivrednih proizvoda, značajan partner je i Rusija.

Oko 90 odsto voća i povrća, godišnje izveze i dubički privrednik.

Bojan Aćimović iz preduzeća “Bioplod” Kozarska Dubica ističe da je njihova firma izvozno orijentisana.

“Mi opstajemo zahvaljujući izvozu. Taj kapacitet proizvodnje nebi ni blizu mogao biti takav da smo orijentisani na bh. tržište”, istakao je Aćimović.

Preduzeća prijedorske regije, koja ostvaruju najveći izvoz su iz prerađivačkog sektora, što je još jedan plus domaćoj privredi. Značajan je i broj novih privrednih subjekata u prošloj godini na području Prijedora i Kozarske Dubice, ali i najave za nove investicije u Novom Gradu.

“I u narednom periodu takođe očekujemo pozitivan trend, kad je u pitanju spoljno – trgovinska razmjena prijedorske regije”, rekla je Đakovićeva.

Republika Srpska je u 2017. godini najviše izvozila drvo i proizvode od drveta, električnu energiju, mineralna goriva i ulja, te proizvode njihove destilacije, obuću, hemijska neorganska i organska jedinjenja, plemenite i radioaktivne metale, te lampe i druga svijetleća tijela.

RTRS