Prijedorska “Toplana” uputila je gradskoj upravi prijedlog da novčano pomogne plaćanje računa za utrošenu toplotnu energiju onim korisnicima koji to sami ne mogu.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Zoran Knežević za „EuroBlic“ kaže da postoji značajan broj Prijedorčana koji imaju daljinsko grijanje, ali nemaju mogućnost da ga plaćaju.

– Sa gradom razmatramo mogućnost da se uvedu subvencije za socijalne kategorije, ali potreban je oprez kada se definiše ko jeste, a ko nije socijalna kategorija i te odluke treba pažljivo donositi. Predložili smo da se uvede pomoć za socijalne slučajeve i boračke kategorije, ali i sve one koji nisu u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze – rekao je Knežević.

Na ovaj način, mogao bi da bude smanjen broj zahtjeva socijalno ugroženih porodica za isključenjem sa sistema “Toplane”.

Pored korisnika koji nemaju novac za grijanje, “Toplana” ima problem i sa onima koji žive u inostranstvu.

– Pokušavamo da olakšamo vlasnicima stanova u kojima niko ne stanuje, a nisu iznajmljeni. Omogućili smo potrošačima otpis 70 odsto kamata tokom jednokratne isplate duga, kao i reprogram tokom 5 godina kada otpisujemo 50 odsto kamata – objasnio je Knežević.

Dodaje da je zbog prelaska na biomasu grijanje kvalitetnije te da više ne dobijaju zahtjeve za isključenje onih koji su nezadovoljni uslugom.

Sa druge strane, “Toplana” zahtijeva od gradske uprave da se jasno utvrdi ko i na koji način smije da se isključi sa grijanja.

– Samostalna isključenja su zabranjena, isključenje pojedinaca mora biti korektno, tako da ne uzrokuje štetu susjednim korisnicima, ali ni “Toplani” – poručuje on.

Dodaje da zbog ranijih dugova za mazut, koji je do prije 3 godine korišten kao energent, nije moguće sniziti cijenu grijanja.

– Naše obaveze prema bankama za mazut i novo postrojenje isnose preko 270.000 KM mjesečno. Investicija je 108.000 KM mjesečno, znači veće su te stare obaveze nego investicije. Da nema tih starih dugova, zbog prelaska na biomasu mogla bi i cijena grijanja biti niža – kaže on.

Navodi da “Toplana” od svojih korisnika potražuje preko 6 miliona KM, a njeni godišnji prihodi iznose oko 5 miliona KM. Ovo preduzeće ima oko 4.500 potrošača, dok ih je sa mreže isključeno preko 1.100.

– U budućem periodu prioritet je rekonstrukcija cjevovodne mreže, koja je u pojedinim dijelovima stara i preko 40 godina. To ćemo raditi dio po dio iz redovnih prihoda. U primarnu mrežu potrebno je uložiti preko 10 miliona KM, a u sekundarnu i više – tvrdi Knežević.

Iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ kažu da se građani i dalje žale na kvalitet i cijenu grijanja.

– Problem je i zastarjela mreža, trebalo je prvo nju srediti. Ljudi hoće kvalitetno grijanje, a nije bitno koji energent se koristi. I hoće jeftinije grijanje, a kažu biće jeftinije kada se isplati kredit, a šta mi imamo sa kreditom – poručuje Murisa Marić, izvršna direktorka ovog Udruženja.

Zaključuje da bi veliki broj problema bio riješen postavljanjem mjernih instrumenata koji će bilježiti potrošnju toplote, te da je to najbolje rješenje za socijalne kategorije i za penzionere.

U “Toplani” proizvode i struju

Izgradnjom novog pogona za grijanje na biomasu prijedorska “Toplana” dobila je i sistem za proizvodnju električne energije.

– Proizvodimo 250 kilovata električne energije na sat i istovremeno 540 kilovata toplotne energije. Prihodi od električne energije godišnje iznose oko 400.000 KM i imamo ugovor za Elektroprivredom na 15 godina kao i certifikat za proizvođača iz obnovljivih izvora energije i ostvarujemo prava na podsticaje -pojasnio je Knežević.

EuroBlic