U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je početkom jula 1992. uhapšen u Čarakovu, i da su ga nakon toga “tukle komšije”.

Početkom juna 1992. godine Džemal Fikić se, kako je kazao, s bratom krio po šumama, a kada je došao po hranu, u Čarakovu ga je uhapsio komšija Nenad Vasiljević, koji je imao automatsku pušku.

“Rekao mi je da ostanem na putu, da će doći po mene. Nisam znao da me neko čuva. Kad se Nenad vratio, taj čovjek što me je čuvao imao je snajper. Nenad ga je uhvatio za vrat i rekao mu da idu dalje, i da sve što mu on kaže da mora on tako reći, u suprotnom će proći kao jedna osoba”, prisjetio se Fikić.

Kada je Nenad rekao “čobane”, tvrdi svjedok, pojavio se Mehmed Mulalić sav krvav, a osoba koja je imala snajper ostala je da ga čuva. “Osoba koja je imala snajper bila je u vojnoj uniformi, imao je bradu, brkove i dužu kosu, kačket. Mršavo lice, uvučeno, kezio se puno”, opisao je svjedok.

Boro Milojica i Želislav Rivić, bivši pripadnici Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Fikić je posvjedočio da je odveden do Rade Bilbije, za kojeg on smatra da im je bio vojvoda. “Nenad me uhvatio za uho i spustio dolje. Vojvoda mi je stavio nogu na glavu, udario me u facu i prebacio na drugu stranu. To je taktika, čovjeka udaraju dok leži, premlaćivanje”, kazao je svjedok, naglasivši da je udaran više od sat vremena.

Nakon toga, tvrdi da ga je osoba s nadimkom “Krivi”, koja mu je držala pištolj na leđima, odvela na Bare. Tu je, kako je rekao, bila pruga i vidio je Mehmeda Mulalića kako s ovcama ide putem, a za njim snajperista. “Tada sam zadnji put vidio Mehmeda”, naveo je svjedok, dodavši da je kasnije vidio snajperistu sa ovcama, ali bez Mehmeda, za kojeg sutradan saznaje da je ubijen.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se prikaže snimak s ciljem prepoznavanja osobe koja je imala snajper, ali su se Odbrane optuženih tome usprotivile i Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog, s obrazloženjem da prepoznavanje nije vršeno u istrazi.

Odbrana je prigovorila i zašto svjedok nije saslušan u istrazi, a Tužilaštvo je navelo da je telefonom napravljena službena zabilješka. Svjedok je istaknuo da 25 godina živi u Švedskoj.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar.

BIRN