Vladimir Grublješić, najstariji član Planinarskog društva „Klekovača“ iz Prijedora, skoro 88 godina je stariji od najmlađe aktivne planinarke, dvoipogodišnje Marije Sarić.

Marija je člansku knjižicu „Klekovače“ dobila po rođenju, a Grublješić je svom planinarskom društvu vjeran skoro šest decenija.

I oboje, svako na svoj način, s ruksakom na leđima planinare istim stazama.

– Marija bukvalno odrasta uz Vladimira. Druže se i zajedno osvajaju vrhove – kaže Marko Sarić, sekretar PD „Klekovača“ i Marijin tata.

Osim njegove kćerke, u „Klekovači“ je još šest malih planinara koji su, kao i Marija, odmah po rođenju dobili člansku kartu.

– Marija ima svu svoju planinarsku opremu, odličan ruksak, pribor za jelo, čizme… Suština je da djecu naučimo zdravim aktivnostima, poput planinarenja, kojim razvijaju psihofizičke, motoričke aktivnosti, imaju osjećaj za prostor, druženje – kaže Marko i dodaje da Marija s njim i mamom Danijelom planinari još od prošle godine.

I to ne samo po Kozari nego ljetos po nekim manjim brdima u Crnoj Gori, a prošlog vikenda u Petrinji.

Održavaju staze

Planinari „Klekovače“, a ima ih 140, uveliko rade na uređenju svog doma na Kotlovači, održavaju i postojeće staze na Kozari i planiraju aktivnosti do kraja godine.

Osim osvajanja manje ili više poznatih vrhova na koje će opet zajedno ići najpoznatiji planinarski dvojac, u novembru će organizirati i planinarsku školu za djecu i odrasle.

Dnevni avaz
Foto – Marko Sarić
Video – RTRS