glas-ilustracijaVrhovni sud RS pravosnažno je oslobodio optužbi za silovanje Milu Dropca (25) i Duška Bašića (24) iz Svodne kod Novog Grada.

U ovom sudu su kazali da su odbijene žalbe tužilaštva kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu.

Drobac i Bašić oslobođeni su optužbi za silovanje 25. aprila u banjalučkom Okružnom sudu. Oni su oslobođeni optužbi jer sudsko vijeće kojem je predsjedavala Vesna Stanković-Ćosović smatra da nema dokaza da su optuženi počinili krivično djelo za koje su optuženi.

Prema navodima u optužnici, Drobac i Bašić su silovali J.L. (20) iz Prijedora koju su poznavali od ranije, 11. avgusta prošle godine između tri i četiri časa u Svodni kod Novog Grada. Prije silovanja dvojica pomenutih mladića i djevojka bili su gosti na svadbi. Prema pričama mještana Svodne, mladići su bili pijani, a silovanje je prijavila drugarica djevojke. Neki od mještana su rekli da je sve počelo tako što je djevojka krenula u poljski toalet. Za njom je krenuo i jedan od mladića. Poslije toga zajedno sa drugarom ju je silovao u kući koja se nalazi u blizini.

Djevojka je ranije medijima ispričala da su je napali i silovali poznanici na livadi kada je sa svadbe krenula u toalet.

– Tukli su me i ubrzo sam izgubila svijest. Probudila sam se sa modricama po tijelu. Džemper na meni bio je pocijepan, majica je bila sva od blata, noga me je strašno boljela i jedva sam došla do bakine kuće – ispričala je tada djevojka.

Glas Srpske