Međunarodni dan (zdrave) hrane utemeljen je 1979. godine od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu.

Obilježava se u preko više od 150 zemalja svijeta, a tradicionalno je obilježen, treću godinu za redom, i u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ Brezičani, u područnoj školi u Čejrecima.

-Cilj ove manifestacije svake godine nam je isticanje značaja konzumiranja domaćih/zdravih proizvoda čime želimo osvijestiti naše učenike, roditelje i goste da je zdravije pojesti domaći proizvod, voće ili povrće nego grickalice ili fabričke proizvode i slatkiše – rekla je Olivera Brdar Mirković, direktorica škole.

Kao i do sada, i ove godine, manifestacija posvećena Danu hrane bila je sadržajna.

-Učenici su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kroz koji su recitacijama, pjesmom, plesom i igrokazima, na zanimljiv način dali savjete o pravilnoj ishrani. Kraj kulturno-umjetničkog programa je bio edukacijski dio za sve prisutne čime smo prikazali koliko se šećera nalazi u proizvodima koje gotovo svakodnevno konzumiramo – rekla je učiteljica Danijela Rauš.

Ona je dodala da su u toj aktivnosti učestvovali svi prisutni koji su vidno bili iznenađeni količinama šećera.

Tako je nastala i postavka koja je izložena na ploči okačenoj na zid škole kao trajni podsjetnik na stečena znanja.

-Nakon kulturno-umjetničkog i edukacijskog dijela uslijedila je degustacija raznih delicija koju su u svojim kuhinjama pripremali roditelji i nastavnici. Trpeza je bila sadržajna, raznolika i bogata. Bilo je tu svega, od domaćih pogača, kukuruza, kiflica, preko mesa i pita do raznih vrsta torti, kolača i drugih poslastica. Posebnu čar davale su staklenke raznolike zimnice – istakla je učiteljica OŠ „Jovan Cvijić“, Marina Knežević.

Iz ove obrazovne ustanove ističu da je manifestacija jedna od prvih koje su nastale kao rezultat izuzetno dobre saradnje porodice i škole, a njena tradicija je pokazatelj da je ta saradnja intenzivna, čvrsta i svake godine sve jača.

-U prilog tome ide i podatak da su ove godine, kao gosti, našoj manifestaciji prisustvovali i roditelji iz drugih područnih škola iz reda Savjeta roditelja koje je jako važno tijelo u svakoj školi. Takođe smo ugostili i mališane iz drugih područnih škola čime doprinosimo razvoju prijateljskih odnosa među učenicima i pospješujemo njihovu socijalizaciju – dodala je direktorica škole.

Ona je istakla da manifestacija, čiji su temelji u školi u Čejrecima, ima pozitivan odjek na ostale učenike ove škole i da ostvaruje svoje ciljeve dokaz je područna škola u Cikotama u kojoj su mališani, zajedno sa svojom učiteljicom, pripremali zdravi obrok u vidu voćne salate.

Učiteljice Danijela Rauš i Marina Knežević su posebno ponosne na činjenicu da obilježavanje Dana hrane nije samo formalnost i da se u školi u Čejrecima već godinama učenici zdravo hrane.

Oni svakodnevno za svoju užinu u školu ne donose grickalice i sokove, već domaći pripremljeni topli doručak koji im vrijedni roditelji spremaju svako jutro.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani