Kako smo danas saznali, Drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Mitar Vlasenko, Rade Vlasenko i Drago Končar oslobođeni optužbe da su 1992. godine počinili Zločin protiv čovječnosti na području opštine Prijedor.

Podsjećamo, prvostepena presuda donesena je krajem prošle godine.

Sva trojica su oslobođeni optužbe da su 26. maja 1992., ili približno tog dana, učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu, nakon čega su grupu civila odveli do kuće Mitra Vlasenka, gdje su muškarci iz grupe zlostavljani, a potom odvedeni u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Isto tako, oslobođeni su optužbe da su 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila koja se krila u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Rade Vlasenko je oslobođen i u slučaju da je, s još jednom osobom, krajem jula ili početkom augusta 1992. iz Trnopolja izveo dvojicu zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Državno tužilaštvo tražilo je od Suda BiH da se ukine oslobađajuća presuda Mitru Vlasenku, Radetu Vlasenku i Dragi Končaru za zločine počinjene u opštini Prijedoru, a rasprava o tome je održana 16.juna ove godine.

Odbacivanjem žalbe Tužilaštva BiH stavljena je tačka na ovaj slučaj.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Sud BiH